Египетският президент Абдел Фатах ал Сиси разкритикува Европейския съюз за отказа да приема мигранти, като същевременно отбеляза, че страната му е домакин на около 6 млн. души, избягали от конфликти или бедност в техните страни в региона, информира ДПА.

"В Египет имаме 6 млн. души, дошли в резултат на някакви конфликти, ограничени възможности или ниво на бедност в някои съседни страни. Ние не им налагаме забрана, нито ги поставяме в лагери", отбеляза Ал Сиси.

Нуждаем се от споразумения за мигрантите с Египет и Тунис, призова Меркел

Нуждаем се от споразумения за мигрантите с Египет и Тунис, призова Меркел

Тя изтъкна, че повече финансови средства

"Говоря за огромен брой... нашите приятели в Европа отказват да ги приемат", изтъкна той, докато се обръщаше към конференция в курорта Шарм ел Шейх, който се намира на Червено море.

"Те се интегрираха в обществото. Може би нашите възможности не са толкова големи, колкото на богатите страни, но поне сме им предоставили това, което имаме, без да вдигаме шум", подчерта египетският държавен глава.

Според Международната организация по миграция мигрантите в Египет произхождат от 58 различни страни, много от тях са от Африка и Арабския свят. Те често използват Египет като транзитна страна.

Египет затегна контрола си върху нелегалната миграция от северните си брегове, което доведе до намаляване на броя на заминаванията през Средиземно море от 2016 г., уточни Международната организация по миграция.