Според бързо преброяване на гласовете от националния избирателен съвет на Еквадор в неделя, президентът Даниел Нобоа е спечелил значителна подкрепа на референдума за набор от мерки за сигурност, предава "Ройтерс".

Мерките за сигурност - включително съвместни полицейско-военни патрули, екстрадиране на издирвани престъпници и по-дълги присъди за тероризъм и убийства, наред с други престъпления - имат за цел да се борят с нарастващото насилие.

Още докато се провеждаше гласуването, властите съобщиха за смъртта на директор на затвор в западната провинция Манаби, както и и предполагаем опит за бунт в затвор в провинция Лос Риос. Агенцията за затвори SNAI не предостави подробности за смъртта на режисьора Косме Дамян Паралес, но каза, че продължава да разследва случая.

"Защитихме страната, сега имаме повече инструменти за борба с престъпността и за връщане на мира в еквадорските семейства", написа Нобоа в Instagram.

Бързото преброяване на избирателния съвет показа между 60% и 73% подкрепа за мерките, насочени към сигурността, включително по-строг контрол върху оръжията в райони близо до затворите, забрана за условно освобождаване за престъпления като отвличане или финансиране на тероризъм и други.

През последното десетилетие бандите за контрабанда на кокаин се разшириха във всяко кътче на Латинска Америка, превръщайки някога спокойни нации като Еквадор в нови бойни полета, казват служители по сигурността и дипломати.

През януари насилието в Еквадор привлече световното внимание, когато въоръжени мъже щурмуваха телевизионно предаване на живо и десетки служители бяха взети за заложници .

Според бързо преброяване на гласовете от националния избирателен съвет в неделя, гласоподавателите вероятно ще подкрепят мерките, предложени от 36-годишния Нобоа на референдума с 11 въпроса.

Избирателният съвет на CNE на Еквадор каза, че гласуването е било мирно и въпреки че инсталирането на някои избирателни секции е било възпрепятствано от силни дъждове, проблемите са до голяма степен преодолени.

Екадорците решават на референдум новите мерки за сигурност

Екадорците решават на референдум новите мерки за сигурност

След като наркомафията от началото на година води война с властите