Президентът на Филипините Родриго Дутерте е "сериен убиец", който трябва да бъде свален от власт. Това обяви един от главните му критици, след като тя беше арестувана по обвинение в разпространение на наркотици, което тя настоява, че имало за цел да ѝ затвори устата, съобщава "Франс прес".

Сенатор Лейла де Лима се позова на прочутата Революция на народната власт, която свали от власт диктатора Фердинанд Маркос преди три десетилетия, в най-острите си коментари досега срещу Дутерте и неговата война срещу наркотиците, при която загинаха хиляди хора.

"Вече няма съмнение, че нашият президент е убиец и социопатичен сериен убиец", изтъкнала Де Лима пред журналисти, след като призова правителството да го обяви за негоден да управлява и поиска обикновените филипинци да изразят несъгласието си с управлението му.

Според Де Лима конституцията допуска мнозинство от неговото правителство да го принуди да се оттегли от поста, определяйки, че е психически недееспособен и ги призова да го сторят.

Ако членовете на правителството не го направят, Де Лима посочи масовото въстание, което сложи край на "железния юмрук" на диктатурата на Маркос през 1986 г.

"Сега дойде време отново да бъдем смели и да се изправим срещу друг престъпен диктатор и неговия пагубен режим", подчертала Де Лима.

Правителството през миналата седмица обвини Де Лима, която e бивш национален комисар по правата на човека, че е организирала престъпна група за трафик на наркотици, когато тя е била правосъден министър в предишното правителство.

57-годишната Де Лима, нейни привърженици и правозащитни организации заявиха, че обвиненията срещу нея са скалъпени и целят да ѝ затворят устата, както и да сплашат други хора, които може да искат да говорят открито срещу Дутерте.

Когато бил запитан за коментарите на Де Лима, говорителят на президента просто ги определил като "колоритен език" и посочил, че Дутерте ще позволи публични демонстрации срещу себе си.

71-годишният Родриго Дутерте спечели президентските избори през миналата година, след като обеща по време на предизборната кампания да изкорени наркотиците от обществото чрез избиването на десетки хиляди хора.

Той мигновено предприе крути мерки след встъпването си длъжност през юни, като оттогава са убити  2555 заподозрени по данни на полицията, но още около 4 000 души са били убити при неизяснени обстоятелства.