Президентът на Филипините Родриго Дутерте предизвика скандал в преобладаващо католическата страна, наричайки Бог "глупав", но говорителят му защити скандалното изявление като негово лично разбиране, съобщава ДПА.

Дутерте е направил изявлението в петък по време на реч в неговия роден град Давао, където поставил под въпрос логиката на Бог в библейската история за създаването на Адам и Ева.

Президентът на Филипините нарече US посланика "кучи син" и "педераст", САЩ искат разяснения

Президентът на Филипините нарече US посланика "кучи син" и "педераст", САЩ искат разяснения

Привикаха посланика на Филипините в САЩ

"Адам яде (плода на познанието), след това се роди злата воля. Кой е този глупав Бог", попитал Дутерте, допълвайки: "Този кучи син е глупав, ако това е случаят. Създаваш нещо съвършено и след това си помислил за събитие, което би изкушило и разрушило качеството на твоята работа."

Държавният глава на Филипините също така поставил под въпрос обосновката на първородния грях, отбелязвайки: "Това е дело на майка ти и баща ти - още не си роден, но вече имаш първороден грях. Каква е тази религия? Не мога да я приема."

На фона на критиките във връзка с изявленията му, говорителят на президента призова обществеността да приеме, че Дутерте е склонен да използва категоричен и силен език, когато изразява убежденията си.

"Това е лично убеждение на президента", настоя говорителят на Дутерте, като добави: "Свободни сме да вярваме в религия, а също сме свободни да не вярваме в религия. Президентът има своите лични духовни убеждения."

"Не можем да виним президента, ако той не лицемери, а трябва да го приемем, защото дори когато беше само кандидат, той никога не е крил това от нас", посочи още говорителят.

В миналото Дутерте е критикувал остро католическата църква във Филипините, където повече от 80 на сто от населението е католическо.