САЩ са привикали посланика на Филипините, след като президентът Родриго Дутерте, известен с откровеното и безпардонното си говорене, наруга посланика на Америка във Филипините, което е последната от серията препирни, започнали между двамата дори преди Дутерте да бъде избран.

Изнасяйки реч пред военнослужещи в поделение в град Себу в петък, Дутерте описал своето отношение към американските власти. Филипинският президент признал „Аз съм добре с него”, имайки предвид американския държавен секретар Джон Кери, който посети страната в края на юли.

Въпреки това той след това нападнал остро американския посланик във Филипините Филип Голдбърг, изтъквайки: "Имах спор с техния посланик, този педераст. Кучи син, той наистина ме дразни”, цитират го местните медии, които отбелязват, че Дутерте трябва да е използвал думата „педераст” чисто подигравателно, тъй като Голдбърг никога не се е афиширал публично като гей.  

Дутерте също така обвинил Голдбърг в „намеса в изборите, давайки изявления тук и там... Той не трябваше да го прави”.

Отговаряйки на въпроси на журналисти на пресконференция в понеделник, говорителят на Държавния департамент Елизабет Трюдо заяви, че коментарите, направени от президента на Филипините относно Голдбърг били „неподходящи”, отказвайки да ги цитира.

„Ние поискахме шарже д’афер да дойде в Държавния департамент да изясни тези коментари”, заяви тя.

Враждата между двамата датира още отпреди изборите във Филипините през юни 2016 г., когато Голдбърг коментирал дебелашката шега на Дутерте във връзка с убийството през 1989 г. на австралийския мисионер Жаклин Хамил, която е била групово изнасилена и убита по време на размирици в затвор в град Давао, където Дутерте е бил кмет по това време.  

През април тогавашният кандидат-президент Дутерте коментирал, че той бил бесен от изнасилването на австралийката по онова време, защото „тя беше толкова хубава. Кметът трябваше да бъде първи.”

Думите му предизвикаха възмущение в Австралия. Аманда Гоурли, посланик на страната във Филипините, заяви, че насилието срещу жени не трябва да бъде „тривиализирано”.

Голдбърг също е коментирал казуса. „Мога само да се съглася с колегата от австралийското посолство”, посочи американският посланик в интервю за СиЕнЕн през април. „Всякакви изявления от когото и да било, където и да било, които унижават жените или тривиализират такива сериозни проблеми като изнасилването или убийството, не са такива, на които ще гледаме безучастно".  

Това накара тогавашният президентски кандидат Дутерте да разкритикува остро Голдбърг за "намеса в националните избори на Филипините", заплашвайки да прекъсне всички дипломатически отношения с Вашингтон, ако Голдбърг „не затвори устата си”.