Президентът на Филипините Родриго Дутерте подкани обществеността да го разстреля, ако богатството му се окаже повече от 40 млн. филипински песо (781 194 долара), оспорвайки твърденията, че има милиони песо, скътани в банкови сметки.

"Не би могло да бъде повече от 40 млн. песо. Това са спестяванията ми, които съм заделил през целия си живот. Вече съм на 72 години. Започнах да работя, когато бях на 27 години", заяви Дутерте, говорейки пред филипински войници по време на шестото си посещение в раздирания от военен конфликт град Марауи, като откри временни подслони за местни жители, които са били разселени заради разразилата се там криза.

"Можете да ме застреляте. Можете да ме свалите от власт, ако искате, ако богатството ми превишава тази сума", призова той.

Дутерте също така повтори, че няма да се подложи на разследване на богатството си от омбудсмана Кончита Карпио Моралес, която "незаконно получи" документи, доказващи твърденията на опозиционния сенатор Антонио Триланес IV, че президентът притежава скрито богатство.

"Няма да се подчиня на омбудсмана, защото тя е корумпирана и притежава незаконно получени доказателства, които не могат да бъдат използвани в съда", коментира държавният глава на Филипините.

Дутерте още веднъж призова омбудсмана да подаде оставка, защото държи доказателства без разрешението на Съвета за борба с прането на пари.

Сенатор Триланес по-рано разкритикува остро Дутерте за това, че настоява омбудсманът да подаде оставка.

"Той (Дутерте) е крадецът", изтъкна Триланес, като настоя: "Той трябва да подаде оставка."

Триланес припомни на президента предизборното му обещание да подаде оставка, ако не успее да изкорени проблема с наркотиците в страната в рамките на шест месеца след встъпването си в длъжност.