Индонезийският президент Джоко Уидодо забрани на хората от най-многолюдната мюсюлманска държава в света да се връщат в родните си градове, за да отпразнуват Ийд ал-Фитър по време на Рамадан.

Съобщението е на фона на предупреждения на здравните експерти, че Индонезия може да се сблъска с експлозия от случаи на коронавирус, които могат да заразят повече от милион души след Рамадан, освен ако правителството не предприеме по-строги мерки, съобщава АП.

Докато съседите на Индонезия се опитваха в началото на тази година да овладеят разпространението на коронавируса, правителството на четвъртата по население държава в света настояваше, че всичко е наред.

В изказванията си министърът на здравеопазването на Индонезия Тераван Агус Пуранто обясняваше, че хората не трябва да се страхуват от вируса, дори когато десетки хиляди по света са заразени.

Вместо да се съсредоточи върху създаването на насоки за социално дистанциране или за увеличаване на тестовете, Пуранто хвалеше индонезийския "имунитет" и силата на молитвата за липсата на всякакви инфекции в страната. Той отхвърли като "обида" доклад на изследователи от Харвардския университет, който заяви, че Индонезия сигурно е избрала да не съобщава своите случаи.

Междувременно южната съседка на Индонезия, Австралия и някои страни от Югоизточна Азия, като Сингапур, бързо предприеха действия още в края на януари, включващи мерки за ограничаване и проследяване.

От друга страна, Индонезия дори не потвърди първия си случай на вируса чак до началото на март. Към вторник страната отчита най-малко 7,135 инфекции - включително 616 смъртни случая от COVID-19, болестта, причинена от вируса, повече смъртни случаи от която и да е азиатска страна, различна от Китай.

Президентът на Индонезия Джоко Уидодо призна миналия месец, че правителството е избрало да държи обществеността погрешно информирана за състоянието на коронавируса в страната. "Всъщност не предоставихме определена информация на обществеността, защото не искахме да разпалваме паниката", каза той.

Подозрението за липсата на случаи в Индонезия започна да нараства, когато китайски турист, пътувал от Ухан до индонезийския курортен остров Бали, бе тестван положително за коронавирус, когато се върна в Китай в началото на февруари.

Индонезийските власти незабавно опровергаха инцидента, като министърът на отбраната Мухаммад Махфуд заяви: "Коронавирусът не съществува в Индонезия."

Уидодо, вероятно подтикнат от желанието за икономически растеж, популяризира теориите на Пуранто. Но сред обществеността имаше скептицизъм, особено след като местните медии съобщаваха за случаи на загинали индонезийски пациенти със симптоми на пневмония. Явната липса на прозрачност на правителството накара много индонезийци сами да търсят информация за социално дистанциране, като някои дори избраха да се самокарантират.

Панду Рионо, експерт по епидемиология в Университета на Индонезия, изчисли, че в страната е имало случаи на вируса още през януари, но поради ограничените възможности за тестване те са останали неоткрити.

Преломът идва, когато правителството обявява двата първи случая на страната на 2 март. Десетки други инфекции бяха потвърдени през следващите няколко седмици, което подтиква администрацията на Уидодо най-накрая да предприеме сериозни мерки, включително да нареди национално социално дистанциране и да прекрати всички несъществени дейности.

Но за мнозина е твърде малко и твърде късно. "Това огнище се отрази на живота ми по-лошо от цунами", коментира Ристи Амелиана, жител на Джакарта, столицата на Индонезия.

Бивитри Сусанти, юрист и политически анализатор от Индонезийската школа по право Джентера, заяви, че усилията на Уидодо да ограничи вируса след закъснял старт предизвикват объркване за министрите при издаването на регламенти. "Джокоуи бе твърде бавен във войната срещу тази пандемична криза", допълва тя, използвайки популярния прякор на Уидодо. "Вместо това той показа слабото си лидерство."

На 13 март Видодо назначи ръководителя на Националната агенция за борба с бедствията Дони Монардо за ръководител на националната работна група COVID-19 и позволи на повече лаборатории да тестват за коронавирус. Но тестуването остава основен проблем. Тъй като първите случаи бяха потвърдени в началото на март, Индонезия е провела по-малко от 50 000 теста - или само 180 на 1 милион души, според говорителя на правителството Ахмад Юрианто.

Поне 37 лаборатории са оборудвани досега за тестване на коронавирус, по-малко от половината от целта на правителството - 78 лаборатории, които да могат да провеждат 10 000 теста на ден. Монардо заяви, че Индонезия е изправена и пред недостиг на основни медицински консумативи, включително лични предпазни средства за здравните работници. Той коментира, че недостигът е допринесъл за смъртта на най-малко 32 лекари и 12 медицински сестри.

В понеделник Уидодо нареди на всички губернатори, областни началници и кметове да засилят проследяването и изолирането на хората, които са били изложени на вируса. "Правителството не може да работи самостоятелно", каза Уидодо в началото на заседанието на кабинета. "Това не е лесно за нас ... но вярвам, че можем да преминем заедно през това изпитание и да станем по-силни като нация."

В началото на този месец, Уидодо обяви "извънредно положение", което позволява на местните лидери да наложат приложими ограничения срещу вируса и да спрат разпространението сред 260 милиона души на 17 000 острова.

Правителството също създаде възможности за събиране на 62 милиарда долара за финансиране на рекорден пакет стимули в усилията за защита на икономиката от рецесия.

Въпреки всички нови мерки, съществуват опасения, че вирусът може да се разпространи в Индонезия, най-многолюдната мюсюлманска държава в света, по време на Рамадан, едномесечният ислямски празник, който започва тази седмица. Милиони хора по традиция се връщат в родните си градове, за да посетят роднини по време на празника.

Във вторник Уидодо обяви, че правителството ще забрани на всички хора да се връщат по родните си градове следващия месец, той обаче изключи пълното блокиране на страната, позовавайки се на културните характеристики на Индонезия, уникалната й демография и потенциалните осакатяващи икономически щети. Вместо това той е избрал мащабни ограничения за социално дистанциране.

Това го поставя в противоречие с губернатора на Джакарта. Джакарта се превърна в епицентър на епидемията в Индонезия, с потвърдени около 3260 случая към вторник, включително 298 смъртни случая.

Рекорден скок на заразените с коронавирус в Индонезия за 24 часа

Рекорден скок на заразените с коронавирус в Индонезия за 24 часа

Общо от началото на епидемията в страната са починали 209 души