Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев обяви, че нямало да има преговори с протестиращите след дни на размирици, като се зарече да унищожи "въоръжените бандити", които били атакували страната, информира "Франс прес".

"Терористите продължават да повреждат имущество... и да използват оръжия срещу цивилни. Издадох заповед на правоприлагащите органи да стрелят и да убиват без предупреждение", подчерта Токаев в третото си телевизионно обръщение към нацията тази седмица.

Официални данни от Казахстан: 26 протестиращи са загинали, 3000 са задържани

Официални данни от Казахстан: 26 протестиращи са загинали, 3000 са задържани

Президентът на страната каза, че конституционният ред е възстановен

"В чужбина бяха отправени призиви страните да преговарят за мирно решение. Какви глупости. Какви преговори може да има с престъпници, с убийци? Имаме работа с въоръжени и обучени бандити... така че те трябва да бъдат унищожени. Това ще бъде сторено скоро", настоя той.

Токаев твърди, че главният казахстански град Алмати е бил атакуван от "20 000 бандити" с "ясен план за атака, координация на действията и висока бойна готовност".

Той благодари на президентите на Русия, Китай и Турция (Владимир Путин, Си Цзинпин и Реджеп Тайип Ердоган) за тяхната подкрепа, със "специални благодарности" към Путин за изпращането на войници като част от предвождани от Москва сили на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС), за да помогнат за потушаване на размириците.

И беларуски военни пристигнаха в Казахстан, има много убити демонстранти

И беларуски военни пристигнаха в Казахстан, има много убити демонстранти

Мобилният интернет остава блокиран...