Беларуски военни пристигнаха в Казахстан с 5 самолета, съобщи местното издание Vласть. По-рано в страната бяха дислоцирани руски военни от силите на доминираната от Русия Организация на Договора за колективна сигурност (ОДКС).

Разполагането на чужди сили беше поискано от президента Касим-Жомарт Токаев - като съдействие за овладяване на масовите протести в страната.

Според международната разследваща група InformNapalm, Русия е изпратила в Казахстан части, които са участвали в окупацията на Крим и в боевете в Донбас. Уточнява се, че става дума 45-а въздушно-десантна бригада със специално предназначение, за 98-а бригада на въздушно-десантните войски и за сили от Центъра за специално предназначение "Сенеж".

Очаква се да пристигнат и сили от Таджикистан и от Армения.

Каспаров: Убитите в Казахстан са стотици, започна окупация на страната от Кремъл

Каспаров: Убитите в Казахстан са стотици, започна окупация на страната от Кремъл

В същността си диктатурите са еднакви...

В медиите се появиха информации за ожесточена стрелба и много убити сред протестиращите, но не е известен точният им брой.

Руската редакция на Би Би Си съобщи, че в района на Площада на републиката в центъра на старата столица Алмати протестът е приключил - демонстрантите са избити или са се разпръснали. В други части на Алмати все още се стреля. Местната полиция твърди, че е отблъснала нападение срещу едно от районните управления, а нападателите са убити.

По-рано властите съобщиха, че при сблъсъците са загинали 18 служители на силовите структури, а 748 да пострадали. По официални данни 2300 протестиращи са арестувани.

Междувременно продължават протестните акции в други градове на страната.

Мобилният интернет остава блокиран в по-голямата част на страната.

Хиляди арестувани в Казахстан, сложиха таван на цената на пропан-бутана

Хиляди арестувани в Казахстан, сложиха таван на цената на пропан-бутана

Само в най-големия град Алмати са арестувани около 2000 души

От 2 януари Казахстан е обхванат от протестна вълна. Хората излязоха по улиците на градовете, за да изразят недоволството си от повишаването на цените на втечнения газ. Гражданите настояват за оставката на президента и правителството, настояват за борба с корупцията. Властите въведоха извънредно положение. При разпръсването на протестиращите управляващите употребиха сила, довела до жертви.

Вследствие на протестите правителството подаде оставка, която беше приета от президента Токаев. Той определи за временно изпълняващ премиерските функции Алихан Смаилов. Същевременно Нурсултан Назарбаев се оттегли като председател на Съвета за сигурност на Казахстан - постът беше поет от Токаев.