В цял Казахстан е въведено извънредно положение, съобщава ТАСС. По-рано президентът Касим-Жомарт Токаев въведе извънредно положение за две седмици в областите Мангистау и Алмати, както и в Алмати и Нур-Султан.

Завзето е седалището на Комитета за национална сигурност на Казахстан в Алмати. "Няколко десетки души нахлуха в сградата на KNB в Алмати и напълно я завзеха", каза очевидец.

Протестиращи разрушиха паметник на първия президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев в град Талдикорган. Паметникът е съборен от пиедестала, а самата скулптура е разделена на две части. Талдикорган е административен център на област Алмати. Паметникът на Назарбаев в града е издигнат през 2016 г.

Допълнителни полицейски части са изпратени през последния час към двореца на президента на Казахстан в Нур-Султан. Подстъпите към двореца от бул. Мангилик Йел вече са блокирани. Повече от сто служители на реда дежурят в пълно бойно снаряжение. 

Междувременно автомобили продължават да се движат без ограничения. Обстановката остава спокойна, но по улиците на практика няма хора.

Ситуацията в Нур-Султан остава спокойна час преди полицейския час. Градският транспорт работи. Въпреки това, поради факта, че интернет е изключен в града, е невъзможно да се извика такси чрез приложение.

Достъпът до мрежата бе спрян почти в целия град през деня. Това засегна както мобилния интернет, така и Wi-Fi. Платежните терминали спряха да работят, поради което плащанията се приемаха само в брой. В резултат на това имаше дълги опашки пред банкоматите.

Приблизително по същото време сайтовете на казахстанските медии бяха недостъпни. Връзката бе прекъсната чрез WhatsApp, Telegram, Viber и други.

ООН заяви, че следи ситуацията в Казахстан със загриженост.

Председателят на ОССЕ заяви необходимостта от диалог между казахстанците за стабилността на държавата. Диалогът в Казахстан е важен за стабилността на цяла Централна Азия. Също така председателят на ОССЕ подчерта необходимостта от мирно възстановяване на реда в Казахстан.

Президентът на Казахстан обеща "твърд" отговор на размириците

Президентът на Казахстан обеща "твърд" отговор на размириците

Като президент съм длъжен да защитавам безопасността и мира на нашите граждани