Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев се обърна към обхванатата от размирици централноазиатска страна, като обеща "твърд" отговор на масовите протести срещу новогодишното повишаване на цените на горивата, информира "Франс прес".

"Като президент съм длъжен да защитавам безопасността и мира на нашите граждани, да се тревожа за целостта на Казахстан", изтъкна той на руски език по казахстанската телевизия, добавяйки, че възнамерявал "да действа възможно най-твърдо".

В Казахстан спряха интернета насред протестите

В Казахстан спряха интернета насред протестите

Това ще ограничи сериозно отразяването на ескалиращите антиправителствени протести

По-рано беш съобщено, че интернетът в страната е бил изключен, вероятно в опит на правителството да ограничи отразяването на ескалиращите антиправителствени протести. 

Протестите са рядко предизвикателство за авторитарното правителство на Казахстан, отбелязва "Ройтерс". 

Държавното ръководство на Казахстан толерира малко истинска опозиция и е обвинявано в заглушаване на независими гласове и медии.

Протестиращи в Казахстан щурмуваха правителствена сграда

Протестиращи в Казахстан щурмуваха правителствена сграда

По-рано днес правителството подаде оставка

По-рано днес протестиращи нахлуха в сградата на кмета в най-големия град в страната Алмати и изглежда са завзели контрола над обекта.

По-рано днес казахстанският президент Касим-Жомарт Токаев обяви извънредно положение в столицата Нур Султан. Казахстанският президент вече обяви извънредно положение и в най-големия град в страната - Алмати, и региона, както и в западната Мангистауска област.

Извънредно положение в Казахстан след сблъсъци заради горивата

Извънредно положение в Казахстан след сблъсъци заради горивата

Поскъпването изведе много разгневени хора по улиците