Президентът на Казахстан обяви вчера двуседмично извънредно положение в части от страната, след като протестите срещу поскъпването на горивата прераснаха тази нощ в насилие, съобщи BBC.

Големи демонстрации се проведоха в няколко района на страната.

Полицията в Алмати, най-големия град в страната, използва сълзотворен газ, за ​​да задържи тълпите, след като автомобили бяха подпалени.

Президентът Касим-Жомарт Токаев каза във видеообръщение във вторник, че атаките срещу правителствени служби от протестиращи са "абсолютно незаконни".

Той обяви извънредно положение в Алмати и в западната провинция Мангистау.

Извънредните мерки там ще включват полицейски час през нощта и забрана за масови събирания - според официални документи, цитирани от "Ройтерс".

Има съобщения и за прекъсвания на интернет в цялата страна.

Президентът Токаев написа в "Туитър", че властите ще върнат по-ниските цени за горивото, "за да осигурят стабилност в страната".

Той призова протестиращите да се държат отговорно и каза, че ще проведе заседание на правителството в сряда на фона на вълненията.

Несъгласието и протестите са рядкост в Казахстан, който обяви независимост през 1991 г. на фона на разпадането на Съветския съюз.