Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев прие в сряда оставката на правителството, което ще продължи да изпълнява функциите си до назначаването на нов кабинет. Това се казва в указ на държавния глава, публикуван от неговата пресслужба и цитиран от ТАСС.

"В съответствие с член 70 от Конституцията на Република Казахстан, решавам: да приема оставката на правителството на Република Казахстан. Временно ще поверя задълженията на министър-председателя на Република Казахстан на Алихан Асханович Смаилов", се казва в документа.

Извънредно положение в Казахстан след сблъсъци заради горивата

Извънредно положение в Казахстан след сблъсъци заради горивата

Поскъпването изведе много разгневени хора по улиците

Припомняме, че това се случва на фона на протестите срещу повишените цени на горивата, заради които в страната бе наложено извънредно положение.

Президентът Токаев написа в "Туитър", че властите ще върнат по-ниските цени за горивото, "за да осигурят стабилност в страната".

Той призова протестиращите да се държат отговорно и каза, че ще проведе заседание на правителството в сряда на фона на вълненията.

Несъгласието и протестите са рядкост в Казахстан, който обяви независимост през 1991 г. на фона на разпадането на Съветския съюз.