Русия е изпратила десантчици в Казахстан като част от международни мироопазващи сили за потушаване на протестите в централноазиатската страна, съобщи в четвъртък военният съюз на бившите съветски републики, цитиран от Ройтерс.

По-рано казахстанската полиция съобщи, че силите на реда са "елиминирали" десетки демонстранти в най-големия град Алмати, където размириците, предизвикани от повишаването на цените на горивата, прераснаха в най-масовите протести след обявяването на независимостта през 1991 г.

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев призова за намеса на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС) - военен съюз на Русия, Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан, като обвини за бурните протести обучени в чужбина "терористични банди".

"Миротворчески контингент бе изпратен в Казахстан за ограничен срок с цел да стабилизира и нормализира ситуацията", заяви ОДКС в съобщение.

Казахстан иска помощ от чужбина срещу протестите

Казахстан иска помощ от чужбина срещу протестите

Социални вълнения

Няколко бронетранспортьора и десетки войници влязоха в четвъртък сутринта на главния площад в Алмати, където стотици хора протестираха срещу правителството за пореден ден, съобщиха кореспонденти на Ройтерс от мястото на събитието.

ТАСС цитира казахстанското министерство на здравеопазването, според което повече от 1000 души са били ранени по време на протестите, а над 400 са в болница.

Размириците започнаха заради повишаването на цените на горивата, но впоследствие се превърнаха в антиправителствени бунтове, подхранвани от недоволството от три десетилетия управление на бившия президент Нурсултан Назарбаев и избрания от него наследник.

Кризата се задълбочава: Властите затвориха всички банки в Казахстан

Кризата се задълбочава: Властите затвориха всички банки в Казахстан

В столицата тежковъоръжени полицаи охраняват държавните учреждения