Продължава трагичният развой на ситуацията в Казахстан - вече има информация за стотици убити сред протестиращите, заяви лидерът на руската опозиционна организация "Фонд за защита на правата на човека" Гари Каспаров.

"Днес започна и фактическа окупация на страната от т. нар. сили от Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС), което реално означава чe част от суверенитета на Казахстан се предава на Кремъл." - констатира той в изявление, публикувано на сайта Каспаров.ru.

Русия вече изпрати военни в Казахстан

Русия вече изпрати военни в Казахстан

Поне 1000 души са били ранени при протестите в страната

"На този фон изглежда позорно поведението на арменския лидер Никол Пашинян, който взе дейно участие в осъществяването на плана на руския диктатор (Владимир Путин - б.р.) за окупиране на Казахстан, превръщайки се в съучастник на днешните масови убийства. Обстоятелството, че Пашинян дойде на власт с мирна революция, прави действията му особено цинични. Невъзможно е да купиш сигурността на собствения си народ с цената на кръвта на други народи." - подчертава Каспаров.

Той отправя критика и към някои западни политически среди, склонни на толерантност към диктаторските режими:

"В продължение на много години слушахме от западни "политици-прагматици" разкази за стабилността на Казахстан при Назарбаев. Впрочем, да не забравяме, че прославата на "просветената диктатура" на Назарбаев често беше солидно подплатена с материални основания. Днес, гледайки кадрите с разстрела на протестиращите, за пореден път виждаме, че по същността си всички диктатури са еднакви - при заплаха да загубят властта диктаторите са готови да изтребват своите съграждани с всички достъпни средства."

На цялата територия на Казахстан е въведено извънредно положение

На цялата територия на Казахстан е въведено извънредно положение

Протестиращи разрушиха паметник на първия президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев в град Талдикорган

По думите му, има нужда "специално да се напомни на "либералната руска общественост", която вече трето десетилетие със замряло сърце чака путинския режим да еволюира - всяка следваща година властване на диктатора води до значително увеличаване на жертвите при неговото сваляне".

Същевременно Каспаров отправи критики и към позицията на Европейския съюз за събитията в Казахстан. В профила си в Twitter той определи като безпомощност пред диктатурата призива на ЕС за "отговорност и сдържаност" към всички страни в момент, когато потиснатите граждани на се надигат.

По думите му, ненасилието винаги трябва да бъде първият начин за реакция, а понякога и единственият, но бруталните диктатори трудно може да бъдат разклатени от "мирни демонстранти, размахващи ленти".

"Изявлението на ЕС твърде много звучи като изявление на Путин, когато той защитава своите колеги диктатори. Такива призиви за "ненасилие и стабилност" са рутинни, когато диктаторите се страхуват да загубят монопола си върху използването на терор и сила." - подчертава Каспаров.

От 2 януари Казахстан е обхванат от протестна вълна. Хората излязоха по улиците на градовете, за да изразят недоволството си от повишаването на цените на втечнения газ. Гражданите настояват за оставката на президента и правителството, настояват за борба с корупцията. Властите въведоха извънредно положение. При разпръсването на протестиращите управляващите употребиха сила, довела до жертви.

Вследствие на протестите правителството подаде оставка, която беше приета от президента Токаев. Той определи за временно изпълняващ премиерските функции Алихан Смаилов. Същевременно Нурсултан Назарбаев се оттегли като председател на Съвета за сигурност на Казахстан - постът беше поет от Токаев.