Президентът на Кипър Димитрис Христофиас, който съгласно конституцията на страната оглавява правителството, ще поиска оставките на всички министри, съобщи агенция „Новости".
Очаква се това да стане в четвъртък, 28 юли.

Според официална информация, Христофиас ще предприеме значителни промени в кабинета но фона на икономическите и политическите проблеми в страната.

Има вероятност някои от министрите да запазят постовете си, но засега не е ясно кои са те.

Припомняме, инцидентът от 11 юли, при който във военноморска база край Лимасол избухнаха боеприпаси и загинаха 13 души, предизвика вълна от недоволство и поредица от протести с искане на оставката на Христофиас и на правителството.

Последва правителствена криза, а анализаторите предупредиха, че Кипър може да се окаже четвъртата страна от Еврозоната, която да прибегне към стабилизационни кредити от ЕС и МВФ.

В сряда агенция Moody's понижи рейтинга на Кипър с две степени от A2 на Baa1, като прогнозата е неблагоприятна. Сред причините за понижаването на рейтинга е наличието на големи пакети от гръцки облигации в кипърските банки, както и икономическите последици от взрива в базата край Лимасол, който засегна най-голямата електроцентрала на острова.  Щетите се оценяват на 1 млрд. евро, а  разходната част на кипърския бюджет е 8 млрд. евро.