Президентът на Кипър Никос Христодулидис е призовал за сдържаност по отношение на ескалацията на напрежението в Близкия изток в отделни телефонни разговори с премиерите на Ливан и Израел, предаде "Ройтерс".

В изявлениеговорителят на президентството Константинос Летимбиотис каза, че Кипър е готов да е посредник и да улесни контакта между двете страни.

Христодулидес "изрази силната си загриженост" от ескалацията на напрежението в региона в телефонни разговори с ливанския премиер Наджиб Микати и израелския Бенямин Нетаняху, каза Летимбиотис.

По думите му президентът на Кипър е подчертал "необходимостта от незабавно прекратяване на действията, които могат да доведат до допълнителна дестабилизация, но също така да имат по-широки регионални ефекти".

Хасан Насрала: Израел премина всички червени линии

Хасан Насрала: Израел премина всички червени линии

Той определи експлозиите на комуникационните устройства като "военни престъпления и обявяване на война"

Никос Христодулидес е изтъкнал и значението на решаването на спорове чрез диалог и дипломация, в рамките на резолюциите на ООН и международното право.

"За тази цел президентът се позова на готовността на Кипър да продължи да бъде проводник на подобни усилия, както и контакт между страните въз основа на отлични отношения с всички страни в региона", допълни още Константинос Летимбиотис.

Припомняме, че от началото на войната в Газа "Хизбула" и Израел си разменят удари, като напрежението екслаира драстично, когато на 17 септември стотици членове на ливанската въоръжена групировка "Хизбула", включително бойци и медици, бяха сериозно ранени, когато пейджърите, които използват за комуникация, избухнаха, както в Ливан, така и в Сирия. 

"Хизбула" обвини Израел, но той така и официално не пое отговорност за пейджърите бомби. 

Вчера, 20 септеври, Израел удари столицата на Ливан Бейрут, като "Хизбула" призна за смъртта на двама свои висши командири. 

На 19 юни лидерът на ливанската групировка Сайед Хасан Насрала обвини Кипър, че позволява на Израел да използва неговите летища и бази за военни учения. "Кипърското правителство трябва да бъде предупредено, че отварянето на кипърските летища и бази за израелския враг, за да атакува Ливан, означава, че кипърското правителство е станало част от войната и съпротивата (Хизбула) ще го третира като част от войната," заяви тогава Насрала.

След това и Турция каза, че Кипът подпомага Израел във войната с Хамас

Хизбула отправи остра заплаха към Израел и Кипър

Хизбула отправи остра заплаха към Израел и Кипър

За първи път Хизбула заплаши Кипър и го приравни към враговете си