Президентът на Киргизстан отказа да подаде оставка и да се оттегли от властта.

"Заявявам, че като президент не сдавам пълномощията си", казва Курманбек Бакиев, който вчера напусна столицата по време на протестите на опозицията.

Днес президентът изпрати изявлението си до държавната информационна агенция.

В него обаче Бакиев признава, че не разполага с механизми да влияе на обстановката в страната:
В момента съм лишен от каквато и възможност на повлияя на събитията и обстановката в Киргизстан".

Той потвърждава че опозицията вече има контрол над армията и службите за сигурност. Въпреки това според него дори и новата власт не е в състояние, съвместно със силовите структури да внесат порядък и спокойствие в страната.

Курманбек Бакиев предупреждава опозицията, че ще понесе отговорността за събитията от последните дни в Киргизстан.

Припомняме, лидерът на опозиционната парламентарна фракция на Социалдемократите Роза Отунбаева оглави временното управление в страната. От временното правителство призоваха гражданите на Киргизстан да открият и задържат президента и членовете на неговото правителство.

В интервю за БиБиСи Бакиев обаче посочва, че е готов да разговаря с лидерите на опозицията. По думите му той се намира в южната част на страната, където ситуацията е по-спокойна. Той не уточнява местоположението си.

„Аз, като гарант на спазването на конституцията на Киргизстан, заявявам, че при продължаваща дестабилизация, цялата отговорност ще падне върху лидерите на опозицията, която ще понесе наказание с цялата строгост на закона", заявява Курманбек Бакиев и посочва, че властта трябва да се сменя в рамките на закона и съгласно действащата конституция.

Осъзнавайки своята отговорност като президента на Киргизката република, съм убеден, че страна, в която властта идва с кръв, може да изгуби своята държавност. Призовавам подбудителите на безредиците да размислят", казва още президентът и призовава лидерите на опозицията да признаят, че ситуацията в страната е „извън контрол".

Към момента няма точна информация къде се намира президентът Бакиев. От временното правителство заявиха, че той се е скрил в област Джалал Абад, откъдето е родом. Областният управител Бечелов отрече това.
Той посочва, че новите власти не се интересуват от имуществото на брата на президента - Ахмат Бакиев и не смятат да го национализират.