Президентът на Косово Вьоса Османи предупреди за възможно нападение срещу родината ѝ, тъй като наемници от "Вагнер", в сътрудничество със сръбски паравоенни формирования, внасят контрабандно в Косово необозначени оръжия и военни униформи.

Това заяви президентът на Косово Вьоса Османи в интервю за Telegraph.

Османи заяви, че тайната операция е имала за цел да подготви почвата за евентуална сръбска хибридна атака за завземане на територията на Косово.

"Те носят оръжия и униформи, но официално не са част от сръбската армия. Сърбия иска да постигне целите си, без да я нарича военна операция", каза Османи.

Според нея целта на Сърбия е да подготви ситуацията за евентуално анексиране, но не чрез традиционна военна операция, а чрез хибридна атака.

Косово прие мирния план на ЕС, но със забележки

Косово прие мирния план на ЕС, но със забележки

Асоциацията на сръбските общини все още с неясна перспектива

Вероятната подготовка на Сърбия има паралели с анексирането на Крим от Русия през 2014 г., когато руски войници в униформи без отличителни знаци, наречени "зелени човечета", подготвиха почвата за завладяването на полуострова.

"Ако погледнете какво направи Путин през 2014 г., това е пълно копие, същият дневен ред. Първо използва руснаците, които живееха там, след това организира всякакви операции под фалшив флаг, а после изпрати тези паравоенни групи", казва Османи.

Президентът на Косово заяви, че Белград продължава да нагнетява напрежението в региона в сътрудничество с руската група "Вагнер", която наскоро започна да публикува обяви за набиране на сръбски новобранци за войната в Украйна.

"Има ясни доказателства, че сръбски паравоенни групи са планирали и организирали това с групата "Вагнер". Колко от тях са били на границата или вътре в територията на Косово, все още се разследва", добави тя.

Припомняме, че министър-председателят на Косово Албин Курти заяви, че ще се съгласи с осъществяването на плана за нормализиране на отношенията със Сърбия, изготвен от Европейския съюз.

Косово се страхува от сепаратизъм сред етническите сърби

Косово се страхува от сепаратизъм сред етническите сърби

Против плана на САЩ за сръбски общини

Съгласно този план Сърбия вече няма да се противопоставя на членството на Косово в която и да е международна организация, а Косово се съгласява да създаде нов орган, който да има право да говори от името на всички 10 общини в Косово, в които има сръбско мнозинство.