Премиерът на Косово Албин Курти каза в сряда, че създаването на асоциация на петте общини със сръбско мнозинство в страната не е приоритет за неговия кабинет. Въпреки че САЩ твърдят, че въпросът е важен за евентуалното нормализиране на връзките между Косово и Сърбия, съобщи АП.

Курти повтори опасенията си, че подобна организация може да се превърне в минидържава и каза, че възобновяването на водените от Европейския съюз (ЕС) преговори между Сърбия и Косово би било по-продуктивно.

"Моноетническа асоциация в мултиетническо Косово не е възможна", каза Курти пред журналисти.

Припомняме, че Вашингтон увеличи натиска върху Прищина да изпълни споразумението от 2013 г. за създаване на Асоциацията на общините със сръбско мнозинство, която ще координира работата по образованието, здравеопазването, планирането на земята и икономическото развитие на местно ниво. Конституционният съд на Косово по-късно обяви плана за противоконституционен, като реши, че не включва други етноси и може да доведе до използване на изпълнителни правомощия.

САЩ настояват Косово да изпълни задълженията си за мирното споразумение със Сърбия

САЩ настояват Косово да изпълни задълженията си за мирното споразумение със Сърбия

Но суверенитетът на Косово не трябва да бъде застрашен

Дипломати от посолството на САЩ в Прищина се срещнаха тази седмица с група лидери на гражданското общество, правителствени служители и политически лидери, за да обсъдят стъпките, които правителството на Косово трябва да предприеме, за да разреши асоциацията. Пратениците на САЩ и ЕС също посетиха Косово и Сърбия миналия месец, за да насърчат двете страни да приемат ново предложение за нормализиране на отношенията им и засилване на кандидатурите им за членство в ЕС.

Подробностите за предложението все още не са оповестени публично.

Курти каза в сряда, че Косово и Сърбия са подписали 33 споразумения по време на 12 години преговори с посредничеството на ЕС и всички "са равни; не можеш да избереш такъв, който им харесва като приоритет."

Той спомена барикадите, издигнати от етнически сърби в Северно Косово през декември в знак на протест срещу ареста на сръбски полицай. Барикадите бяха премахнати едва след посредничеството на Вашингтон и Брюксел.

Вучич: Сърбия трябва да приеме плана на ЕС за Косово

Вучич: Сърбия трябва да приеме плана на ЕС за Косово

Белград трябва да се раздели със своите илюзии

Сърбия води война през 1998-99 г. с етнически албански сепаратисти в Косово, което по това време беше сръбска провинция. Намесата на НАТО, която принуди Сърбия да се изтегли от територията, сложи край на войната, но напрежението около статута на Косово остава източник на нестабилност на Балканите.

През 2008 г. Косово обяви независимост от Сърбия, която Белград отказа да признае, подкрепен от Русия и Китай. САЩ и повечето страни от ЕС са признали Косово за суверенна държава.