Във вторник посланикът на САЩ в Косово призова Прищина да продължи напред с формирането на асоциация на сръбските общини и да помогне за завършването на постигнатото с посредничеството на ЕС мирно споразумение със Сърбия. 

Джефри М. Овение коментира, че САЩ очакват Косово да "изпълни задълженията си", описвайки формирането на асоциацията като "критично, важно и спешно".

Косово през 2013 г. обеща да даде повече автономия на местните сърби, които отказват да признаят независимостта му от 2008 г., чрез такова асоцииране като част от мирно споразумение. Върховният съд на Косово обаче заяви, че някои части от сделката са в нарушение на конституцията и трябва да бъдат променени, преди да влезе в сила.

Най-големият опонент остава премиерът Албин Курти, който казва, че подобен орган ще създаде минидържава в Косово и ефективно ще раздели страната по етнически линии, подобно на Република Сръбска в Босна и Херцеговина.

САЩ заявиха, че въпреки че задължението трябва да бъде изпълнено, Вашингтон няма да каже на Прищина да направи нещо, което може да застраши собствения й суверенитет.

Споразумението Косово-Сърбия включва признаване и общ стремеж към ЕС

Споразумението Косово-Сърбия включва признаване и общ стремеж към ЕС

Страните ще си разменят постоянни мисии, а ЕС ще им помогне с финансова помощ за съвместни икономически проекти

"Ние не подкрепяме каквото и да е споразумение, което нарушава конституцията на Косово... или което ще застраши суверенитета, независимостта, мултиетническия характер на Косово или неговите демократични институции", каза Овение.

"Ние категорично се противопоставяме на създаването на каквото и да е образувание, наподобяващо Република Сръбска в Босна и Херцеговина", добави той.

Овение каза, че Вашингтон е готов да "предостави експертен опит и политическа подкрепа", за да гарантира, че резолюцията работи в интерес на всички в Косово.

Около сто души, подкрепени от поддръжници на Курти, протестираха срещу създаването на асоциацията по обяд във вторник.

Миналата седмица пратеници на Европейския съюз, САЩ, Германия, Франция и Италия се срещнаха с лидерите на двете страни, за да се опитат да ги убедят да подпишат споразумение от 11 точки, предназначено да разсее напрежението, продължаващо след конфликта им през 1998-99 г.

Западните дипломати казаха на двете страни, че трябва да заявят до март дали приемат международен план за нормализиране на отношенията или ще се сблъскат с последици от ЕС и Съединените щати.

Вучич: Сърбия трябва да приеме плана на ЕС за Косово

Вучич: Сърбия трябва да приеме плана на ЕС за Косово

Белград трябва да се раздели със своите илюзии