Президентът на Кот д'Ивоар Аласан Уатара отстрани министър-председателя на страната Патрик Ачи и разпусна правителството. Това обяви днес генералният секретар на президентството Абудраман Сисе, съобщава "Ройтерс".

Причина за внезапният ход не беше посочена. "Президентът изразява своята благодарност на министър-председателя Патрик Ачи и на всички членове на правителството за техния ангажимент да служат на страната през последните години", извести говорителят и добави, че ще работят до назначаването на нов премиер и на ново правителство.

Това не е първият случай, в който президент на Кот д'Ивоар прави драстични промени в управлението. Ачи подаде оставката си и тази на своето правителство през април миналата година, след като Уатара обяви планове за съкращаване на министерски позиции, за да намали размера на кабинета. Седмица по-късно премиерът беше преназначен.

Следващите президентски избори в Кот д'Ивоар ще бъдат проведени през 2025 г. Уатара, който беше преизбран през 2020 г., все още не е известил дали ще се кандидатира отново.

Военен метеж в Кот д'Ивоар

Военен метеж в Кот д'Ивоар

На 5 и 6 януари дори се стигна до престрелки