Президентът на Палестина Махмуд Абас лети до Москва. Визитата на палестинския президент Махмуд Абас в Русия е в процес на подготовка.

Това заяви пред РБК посланикът на страната в Русия Абдел Хафиз Нофал.

"Очакваме официално изявление от Кремъл, от руската страна за това кога ще се състои визитата. Постигнато е споразумение, че господин Абас ще дойде тук, в Москва", каза Нофал.

Абас ръководи движението за национално освобождение на Палестина ("Фатах"), партия, която се конкурира с "Хамас". Арабските територии в Палестина са разделени на две части - Ивицата Газа се контролира от "Хамас", а Западния бряг на река Йордан — от "Фатах".

Посланикът добави, че на този етап няма възможност за преговори по палестинско-израелското урегулиране в Москва. Той припомни, че преди няколко години президентът Владимир Путин предложи да се проведат преговори между Абас и израелския премиер Бенямин Нетаняху в руската столица и палестинската страна веднага се съгласи на това.

"Тогава Абас веднага посети Москва повече от двадесети път, но без никакви резултати. Сега ситуацията е сложна предвид събитията в Украйна и по света. Ако има нещо сериозно, то ние сме готови да говорим за това", каза Нофал. Посланикът подчерта, че сега най — важното е да се намали напрежението в ситуацията, "а след това може би ще се отвори прозорец за преговори".

"Хамас" намекна за примирие с Израел

"Хамас" намекна за примирие с Израел

Целите на операцията били постигнати

Дипломатът отбеляза, че сега е необходимо да се спрат убийствата, включително на палестинци. "Към момента само в Газа има ужасни разрушения. Повече от 800 души бяха убити, повече от 3 хиляди бяха ранени", каза Нофал.

Говорейки за ситуацията с взетите заложници, посланикът отбеляза, че няма данни колко души държи "Хамас". "Дори израелската страна не обявява официално колко души са заложници. Колко руснаци, колко европейци, колко американци. Няма официално изявление нито от израелската страна, нито от "Хамас" за това колко заложници имат", уточни Нофал. Според него трябва да се изчака, тъй като няма информация нито от Израел, нито от "Хамас".