Мексико започна консултации с перуанските власти относно искането на бившия президент Педро Кастильо да потърси убежище в страната. Това написа в четвъртък външният министър на Мексико Марсело Ебрард в Twitter, съонщи "Ройтерс".

Посланикът на Мексико в Перу се срещна с Кастильо.  Ебрард сподели копие от молбата за убежище на Кастило, написана от неговия адвокат, в която адвокатът твърди, че Кастило е изложен на сериозен риск в Перу и че е подложен на неоснователно преследване.

Предварителното изслушване в четвъртък имаше за цел да оцени законността на ареста на Кастило, както и да засегне разследване от Службата на главния прокурор по обвинения, че той е организирал бунт.

Сваленият президент на Перу е изправен пред съда по обвинение в "бунт"

Сваленият президент на Перу е изправен пред съда по обвинение в "бунт"

Краткото му управление е белязано от скандали

По-рано в четвъртък мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор каза, че Кастильо му се е обадил в сряда, за да каже, че е на път за мексиканското посолство в Перу, за да поиска убежище.

Припомняме, че ден по-рано Кастильо беше арестуван, след като се опита да разпусне Конгреса в последен неуспешен опит да избегне гласуването за импийчмънт. Така и не е пристигнал в посолството, каза Обрадор.

В сряда Ебрард каза, че Мексико има история на предоставяне на убежище на лица, изправени пред политическо преследване.

През 2019 г. Мексико приюти за кратко бившия боливийски президент Ево Моралес, който избяга от страната на фона на размирици след оспорвани избори. Лопес Обрадор предложи убежище и на основателя на Wikileaks Джулиан Асандж.

Дина Болуарте, вицепрезидентът на Кастильо, положи клетва като нов президент на южноамериканската страна, което я направи първата жена, която ръководи южноамериканската държава.

60-годишната Болуарте може да започне да назначава нов кабинет през следващите няколко дни, който да ръководи втория по големина производител на ценния метал мед в света, като очакванията са тя да назначи правителство на националното единство.

В кратки коментари в четвъртък сутринта пред репортери в президентския дворец Болуарте предположи, че свикването на предсрочни избори може да бъде "демократично резонно", но добави, че иска първо да проведе допълнителни дискусии.

17-месечният мандат на 53-годишния левичар Кастильо беше белязан от безпрецедентна смяна на висши служители в неговата администрация, както и множество корупционни скандали, които той отхвърли като политически мотивирани усилия на консервативни врагове в контролирания от опозицията Конгрес да подкопаят неговото правителство.ю

Вицепрезидентът на Перу пое функциите на държавен глава

Вицепрезидентът на Перу пое функциите на държавен глава

Обвини президента Кастильо в опит за преврат