Президентът на Португалия Марсело Ребело де Соуза е наложил вето на закон, който би улеснил хората да променят пола си, съобщават португалските медии.

Законът е бил приет от парламента през миналия месец, но трябва да бъде подписан от президента, за да влезе в сила.

Той би позволил на гражданите да променят пола и името си от 16-годишна възраст в документи, без да е необходима медицинска експертиза.

Ребело де Соуза поиска от парламента да обмисли повишаване на минималната възраст до 18 години.

В изявление, публикувано на сайта на президентството, той призовава за "предоставяне на предварително медицинско становище за гражданите под 18-годишна възраст".

Обяснявайки решението си, той подчерта, че ако има възможност индивидът да претърпи операция за промяна на пола в бъдеще, тогава би било "разумно" да потърси медицинско становище.

Сега парламентът може да промени закона в съответствие с предложенията на президента.

Съгласно предложения закон, хората на възраст между 16 и 18 години ще трябва да имат одобрението на родителите си или настойниците си за промяна на пола си.

Понастоящем онези, които искат да променят пола си в официални документи, трябва да представят медицински справки и да са навършили 18 години.

Новият закон беше одобрен на 13 април със 109 гласа в 230-местния парламент, а депутатите са отбелязали това с овации.

Правозащитници приветстваха "новаторския" закон, подчертавайки, че зачитал правото на самоопределение. Ала критици се противопоставиха на промените без медицинско становище и намаляване на минималната възраст.