Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че НАТО все още не е постигнала консенсус за това кой ще поеме поста генерален секретар, като отбеляза, че Великобритания има сериозен кандидат.

"Може би. Все още няма яснота. Ще трябва да постигнем съгласие в рамките на НАТО. Великобритания има много квалифициран кандидат, но ще трябва да го обсъдим със съюзниците", заяви Байдън на съвместна пресконференция с британския министър-председател Риши Сунак, отговаряйки на въпрос дали е дошло време за британски генерален секретар на НАТО.

По-рано медиите съобщиха, че Сунак е планирал да убеди Байдън да подкрепи назначаването на британския министър на отбраната Бен Уолъс за нов генерален секретар по време на посещението си във Вашингтон.

Самият Сунак наскоро заяви, че Уолъс е уважаван и е направил много за алианса.

Ако Уолъс бъде избран за нов ръководител на НАТО, той ще бъде първият британец на този пост от две десетилетия насам.

По традиция постът на генерален секретар на НАТО се заема от политик от европейска държава, но кандидатурата му трябва да бъде мълчаливо одобрена от Белия дом.

Мандатът на настоящия генерален секретар Йенс Столтенберг изтича в края на септември 2023 г.

Столтенберг: Приоритет на НАТО е да помогне на Украйна във войната

Столтенберг: Приоритет на НАТО е да помогне на Украйна във войната

Киев има всичко, от което се нуждае, за да освободи повече земя

Западните медии подчертават, че освен Уолъс, вероятни претенденти за поста на ръководител на Северноатлантическия алианс са премиерите на Нидерландия Марк Рюте, Испания Педро Санчес, Дания Мете Фредериксен и Естония Кая Калас.