Президентът и основател на тайванската компания за пейджъри Gold Apollo, Хсу Чинг-куанг, беше разпитван от прокурори до късно в четвъртък във връзка с взривовете на хиляди пейджъри, намиращи се у членовете на Хизбула в Ливан. След разпита, Хсу беше освободен, но отказа коментари пред журналистите. Прокуратурата в Тайпе все още не е издала официални изявления за разследването, предава Ройтерс.

Компанията Gold Apollo е свързана с пейджърите, които експлодираха едновременно във вторник в Ливан. Въпреки че Хсу заяви, че не е произвеждал тези устройства, а те са дело на базираната в Будапеща компания BAC, изображения на унищожените пейджъри показват сходства с тези, произведени от Gold Apollo.

Друг човек, свързан с разследването, Тереза У, също е била разпитана в четвъртък. Тя е единственият служител на компанията Apollo Systems Ltd., която е създадена през април 2024 г., и е била в контакт с BAC за сделката с пейджърите.

Gold Apollo: Унгарска компания е произвела експлодиращите пейджъри на Хизбула

Gold Apollo: Унгарска компания е произвела експлодиращите пейджъри на Хизбула

Хиляди бяха ранени при едновременна експлозивна атака в Ливан във вторник.

Тайванските власти провеждат собствено разследване на случая, а полицията вече е посетила офиса на Gold Apollo в Ню Тайпе няколко пъти.

Взривовете, за които Хизбула обвинява Израел, доведоха до ескалация на напрежението в региона. Проиранската групировка Хизбула обеща отмъщение, докато Израел все още не е потвърдил участие в атаката, за която се предполага, че е извършена от израелската шпионска агенция Мосад.

Хасан Насрала: Израел премина всички червени линии

Хасан Насрала: Израел премина всички червени линии

Той определи експлозиите на комуникационните устройства като "военни престъпления и обявяване на война"