Президентът на Узбекистан Ислам Каримов е починал. Това съобщават трима дипломатически източници, цитирани от „Ройтерс”.

Sky News допълва, позовавайки се на публикации, че Каримов е издъхнал на 78-годишна възраст след инсулт.

Той е бил в болница от събота.

Суетня в Узбекистан, вероятно подготвят погребението на Каримов

Суетня в Узбекистан, вероятно подготвят погребението на Каримов

Държавни служители спешно чистят улиците

„Да, той почина”, заяви един от дипломатите, запитан за състоянието на Каримов.

Информацията за смъртта на Каримов все още не е потвърдена от правителството.

Въпреки че няма официално потвърждение за кончината на президента Каримов, турският премиер поднесе съболезнованията си.

Припомняме, че слуховете за неговата смърт се разпространяват от няколко дни.

По-рано от правителството съобщиха, че Каримов е в критично състояние. В разпространеното съобщение се казваше: „Скъпи сънародници, с натежало сърце трябва да ви информираме, че вчера състоянието на нашия президент рязко се влоши и според докторите се оценява като критично”.

Междувременно местни медии информираха, че властите в Самарканд са изпратили държавни служители спешно да чистят улиците на града, което можело да е свързано с подготовка за погребението на президента Каримов.

Ислам Каримов управлява Узбекистан от 1989 г. – първо като лидер на местната комунистическа партия, а от 1991 г.  президент на новата независима държава Узбекистан.

Анализатори смятат, че решението за прехода на властта вероятно ще бъде взето зад затворени врати от малка група високопоставени длъжностни лица и членове на семейството.

Ако те не постигнат компромис, откритата конфронтация може да дестабилизира 32-милионната държава, която стана цел за ислямистки екстремисти.