Новата конституция, която президентът Реджеп Тайип Ердоган натиска да бъде приета в Турция, на практика ще превърне страната в "султанат", довеждайки до края на демокрацията. Това предупреди ръководителят на Съюза на турските адвокатски колегии, цитиран от ДПА.

"В нашите книги ние имаме специален термин за това: това се нарича султанат", уточнил Метин Фейзиоглу пред журналисти в Анкара.

Изказването му идва на фона на бързото приемане на различни нови разпоредби от конституцията, които да внедрят новата политическа система. Досега 18 члена са получили мнозинство от три пети, необходимо в първия кръг от гласуването и седем са били приети на втория кръг, който все още продължава.

7 точки от конституционната реформа одобри турският парламент

7 точки от конституционната реформа одобри турският парламент

Седемте приети члена тази нощ включват

Последните членове се очаква да бъдат приети през уикенда от парламента, където Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган има мнозинство. ПСР е подкрепяна от някои членове на Партията на националистическото действие, давайки ѝ необходимите гласове.

Двете партии обаче не разполагат с достатъчен брой гласове да прокарат конституционната реформа без референдум. Турските власти очакват всенародното допитване да се проведе през април. Фейзиоглу предупреди, че това могат да са "последните свободни избори".

Турция вече се намира в извънредно положение след неуспешния преврат през юли, ограничавайки някои свободи. Повече от 40 хил. души бяха вкарани в затворите от пуча насам, като критици подчертават, че репресиите са се разширили до широк спектър от критици на правителството.

Ердоган и ПСР твърдят, че конституционната реформа, която ще създаде мощна изпълнителна президентска власт, ще спомогне за стабилността в Турция.

Противниците на мерките обаче изтъкват, че разделението на властите, включително ролята на парламента, ще бъдат ерозирани и властта ще бъде до голяма степен концентрирана на едно място - в президента.