Парламентът на Турция одобри първите седем члена на законопроект за конституционна промяна на второ четене тази нощ, съобщава Ройтерс.

Двете най-големи опозиционни партии в парламента заявяват, че законопроектът с 18 члена, който може да остави президента Реджеп Ердоган на власт до 2029 година, тласка страната към авторитаризъм.

Седемте приети члена тази нощ включват увеличаване на броя на депутатите до 600 от 550, намаляване на възрастовата граница за депутат до 18 години от 25 г. и провеждане на парламентарни и президентски избори заедно на всеки пет години.

Седмият член открива пътя на президента да бъде член на политическа партия.

След гласуването на всички 18 члена депутатите ще подложат на вот целия пакет. Гласуването се очаква в петък вечерта.

Според управляващите необходимо е силно президентството, за да може Турция да се справи с тероризма. Критици обаче предупреждават, че Турция ще се насочи към авторитарно управление.

Законопроектът предвижда президентска форма на управление. Той трябва да бъде приет на второ и трето четене. Ако реформата бъде подкрепена от най-малко 330 депутати в 550-местния парламент, тя ще бъде подложена на референдум. Очаква се националното допитване да бъде организирано през пролетта. 

Резултатите към този момент показват, че повече от 330 депутати ще гласуват в подкрепа на промените.