Русия трябва да се преименува на "Московия". Това обяви съветникът на украинския президент Владимир Зеленски и кандидат за депутат от президентската партия "Слуга на народа" Никита Потураев в интервю за Ukrlife.TV.

Според Потураев в Украйна има държавен и "единен" украински език, както и езици на националните малцинства, включително руски. По думите му "украинският" руски е различен от езика, който говорят жителите на Русия - както граматически, така и лексикално, той "сега е съвсем различен".

Потураев, който се определя като филолог, призова да се даде на руснаците "историческо разнообразие", тъй като те "искат да се върнат към корените".

През последните години в Украйна остро стои езиковият въпрос. По-конкретно в страната не спират призивите за забрана или преименуване на всичко, което е свързано по някакъв начин с Русия или с руския език.

През май бившият украински президент Петро Порошенко подписа закон "За осигуряване функционирането на украинския език като държавен", който предвижда употребата в почти всички сфери на живота изключително на украински език. Изключение се прави само за частни комуникации и религиозни церемонии.

Според авторите на инициативата украинският език е важно да се развива като "самобитен език на титулярната нация".

Според руските власти законът е насочен срещу руския език, "който се говори от преобладаващото мнозинство от гражданите на Украйна, а за мнозина той е роден".