Собственикът на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин отговори на сравненията, които се правят между него и монаха Распутин, лекувал сина на последния руски цар от хемофилия, съобщава "Ройтерс".

Босът на руските наемници заяви, че неговата работа не е да спира кървенето, а кръвта, пролята от враговете на Русия.

През уикенда в. "Файненшъл таймс" съобщи, че влиянието на Пригожин в Кремъл расте и го сравни с православния монах Григорий Распутин, оказвал значително влияние върху съпругата на последния руски цар Николай II.

Едва през септември миналата година Пригожин призна, че е основал ЧВК "Вагнер", която изигра основна роля в опитите на руската армия да завземе територия в източния регион Донбас на Украйна.

ISW: Звездата на Пригожин залязва

ISW: Звездата на Пригожин залязва

Путин отново се фокусира върху руската армия

"Не съм много запознат с историята на Распутин, но, доколкото ми е известно, той използва заклинания, за да спре кръвотечението на младия принц", отбеляза Пригожин и допълни: "За съжаление аз не спирам кървенето, а карам враговете на нашата родина да кървят. И не чрез заклинания, а чрез директен контакт с тях".

Компанията "Вагнер" действа в редица африкански страни, главно за борба с бунтовниците. През последните месеци се появиха видеоклипове, на които се вижда как Пригожин се опитва да привлече затворници от руски затвори да участват във войната в Украйна.

"Файненшъл таймс" не е първото издание, което сравнява ролята на Пригожин с тази на монах в руския императорски двор - руски журналист направи същото сравнение миналата година.

Вестникът посочва, че Пригожин, подобно на чеченския лидер Рамзан Кадиров - друг активен поддръжник на руската война, "се е позиционирал като остър критик на военния, бюрократичния и бизнес елита, който уж поставя Путин в неудобно положение с половинчатия си, некомпетентен подход към война в Русия".

ISW: Пригожин не иска да стои в сянката на Путин

ISW: Пригожин не иска да стои в сянката на Путин

Продължават споровете за военни заслуги в Украйна

Пригожин заяви, че сравненията са "абсолютно ясни" и той самият вижда ролята си в това да върне своенравните западняци обратно в пътя.

"Когато децата вършат пакости, те опитват всякакви неочаквани номера, за да привлекат вниманието на баща си. Всичко, което американците трябва да направят, е да дойдат при татко, да поискат прошка и да продължат да действат нормално", подчерта той.

Распутин е убит през 1916 г. от група руски благородници, които се опасяват от нарастващото му влияние върху царското семейство.