Войници от афганистанските специални части, които се сражаваха заедно с американските войски и след това избягаха в Иран след хаотичното изтегляне на САЩ миналата година, сега са вербувани от руските военни да се бият в Украйна, казаха трима бивши афганистански генерали пред Associated Press.

Те казаха, че руснаците искат да привлекат хиляди бивши елитни афганистански командоси в "чуждестранен легион" с предложения за стабилни плащания от 1500 долара на месец и обещания за убежища за себе си и семействата си, така че да могат да избегнат депортиране у дома, където вероятно ги чака смърт в ръцете на талибаните.

"Те не искат да се бият, но нямат избор", каза един от генералите, Абдул Раоф Аргандивал, добавяйки, че десетината командоси в Иран, с които той си е писал, се страхуват най-много от депортиране. "Те ми казват: "Дайте ни решение. Какво да правим? Ако се върнем в Афганистан, талибаните ще ни убият."

Аргандивал каза, че набирането се ръководи от руската частна военна компания (ЧВК) "Вагнер" на бизнесмена Евгений Пригожин. Друг генерал, Хибатула Ализай, последният началник на афганистанската армия преди талибаните да поемат властта, каза, че усилията се подпомагат и от бивш командир на афганистанските специални сили, който е живял в Русия и говори езика.

Руската кампания следва месеци на предупреждения от американски войници, които са се сражавали с афганистанските специални части, че талибаните възнамеряват да ги убият и че може да се присъединят към враговете на САЩ, за да останат живи или от гняв на бившия си съюзник.

Доклад на Републиканската партия на САЩ през август изрично предупреди за опасността афганистанските командоси - обучени от тюлени от ВМС на САЩ и зелени барети на армията - да предадат информация за тактиката на САЩ на групировката "Ислямска държава", Иран или Русия - или да се бият за тях.

"Не измъкнахме тези хора, както обещахме, и сега това ни се връща", каза Майкъл Мълрой, пенсиониран офицер от ЦРУ, служил в Афганистан, добавяйки, че афганистанските командоси са висококвалифицирани, свирепи бойци. "Не искам да ги виждам на никакво бойно поле, честно казано и със сигурност не и да се бият срещу украинците."

Мълрой обаче беше скептичен, че руснаците ще успеят да убедят много афганистански командоси да се присъединят, защото повечето, които познава, са водени от желанието да помогнат демокрацията да заработи в тяхната страна, вместо да бъдат наемни войници.

АП разследва набирането на афганистанци, когато подробности за това усилие бяха съобщени за първи път от списание Foreign Policy миналата седмица въз основа на неназовани източници от афганистанската армия и сигурността. Набирането идва в момент, когато руските сили се огъват от напредъка на украинската армия, а руският президент Владимир Путин разпореди мобилизация, което накара близо 200 000 руски мъже да избягат от страната, за да избягат от служба.

Human Rights Watch съобщи, че повече от 100 бивши афганистански войници, офицери от разузнаването и полицията са били убити или насилствено "изчезнали" само три месеца след като талибаните поеха властта въпреки обещанията за амнистия. Организацията на обединените нации в доклад от средата на октомври документира 160 извънсъдебни убийства и 178 ареста на бивши правителствени и военни служители.

Middle East Eye: ЧВК "Вагнер" масово набира наемници в чужбина

Middle East Eye: ЧВК "Вагнер" масово набира наемници в чужбина

Предлага се двойно заплащане, за да се бият в Украйна