Входящият паричен поток към фондация "Клинтън" достигнаха 15-годишно дъно през 2017 г., годината след неуспешния старт на Хилъри Клинтън на президентските избори през 2016 г. доведе до избирането на президента Доналд Тръмп, според данъчните декларации, съобщава "Оупънсикретс нюз".

Фондацията "Клинтън" обяви приходи от 38,4 млн. долара за 2017 г., рязък спад от 249 млн. долара, които получи по време на първата година на Клинтън като държавен секретар.

Clinton Family Foundation, една от по-малките благотворителни организации на Клинтън, се фокусира върху глобалните инициативи в областта на икономиката, околната среда и здравеопазването, но е известна най-вече с противоречията около обвинения дали фондацията е приела пари от физически лица, корпорации и правителства, твърдящи, че се опитват да имат добри отношения със семейство Клинтън.

През януари 2017 г. Министерството на правосъдието и ФБР съобщиха, че са започнали разследване дали Фондацията е участвала в политики срещу заплащане или незаконни дейности, когато Хилари Клинтън е била държавен секретар.

Междувременно, подкомисията по правителствени операции на Комитета за надзор и правителствена реформа организира изслушване, озаглавено Наблюдение на организации с нестопанска цел: казус за фондация "Клинтън", на 13 декември.

Снимка 396783

Източник: Оупънсикретс нюз

В разгара на президентските избори през 2016 г. фондацията измени шестгодишните данъчни декларации за финансовите години 2010, 2011, 2012 и 2013 г. Промените включват отчитане на досега неразкрити вноски и безвъзмездни средства от чуждестранни правителства, актуализиране на отчетите за приходите от изказвания, включване на свързани лица и промяна на донорите, посочени във формуляр 990 на формуляра Б. Инициативата за достъп до здраве на Клинтън също така измени данъчните си декларации за 2012 г. и 2013 г. след идентифициране на грешки.

Някои от измененията на Фондацията на Клинтън доведоха до критики, че фондацията може да не е изпълнила споразумението за етика, подписано от Хилъри Клинтън, преди да стане държавен секретар на президента Барак Обама.

Милиони долари в нови разкрити субсидии от чуждестранни правителства в променените данъчни декларации под наблюдението за потенциално противоречие с предишни обещания и представлява потенциален конфликт на интереси за Хилъри Клинтън.

След като Хилари Клинтън стана държавен секретар, тя обеща, че Фондацията Клинтън вече няма да вземе пари от чужди правителства. От 2010 г. Фондацията докладва в три последователни данъчни декларации, че не е получавала дарения от чужди правителствени източници, въпреки че през предходните години са докладвани десетки милиони долари от чужди правителства.

Наскоро разкритите чужди пари във Фондацията Клинтън включват средства от Катар, Кувейт и Саудитска Арабия, което породи още по-голямо безпокойство, когато стана възможен кандидат за президент на изборите през 2016 г.

За разлика от президента Тръмп, Хилари Клинтън подаде оставка от съвета на фондацията, преди да обяви кандидатурата си за президент на изборите през 2016 г.

Дори и като президент на Съединените щати, Тръмп продължава да седи в борда на собствената си еднолична фондация през първата си година. Тръмп атакува Фондация "Клинтън" като "огромно криминално предприятие", когато кандидатите отидоха на президентските избори през 2016 г., той дари 6 цифрена сума в собствената си.

Докато фондовете на фондация "Клинтън" кървят, Хилари Клинтън започва своето ново начинание с нестопанска цел през 2017 г., наречено "Заедно Напред".

За разлика от Фондация Клинтън, на която законът забранява политическа дейност извън дейностите по регистрация и ангажиране на гласоподаватели, с новата си организация, Хилари Клинтън може да похарчи неограничени суми за политика толкова дълго, докато политиката не е основната й цел.

Въпреки че групата не разкрива своите донори и не е направила първата си данъчна декларация публична, 800 000 долара от нейните средства могат да бъдат проследени до средства изпратени от президентската кампания на Хилари Клинтън през 2016 г. Финансов отчет в канцеларията на държавния секретар в Северна Каролина показва, че през март 2018 г. новата организация е събрала повече от 6,2 милиона щатски долара.