Временното примирие между Израел и бойците на "Хамас" от Газа, което трябваше да приключи в 7 сутринта в петък, изтече, като нито една от страните не е обявила споразумение за удължаването му, предава "Ройтерс".

Час преди примирието да приключи, Израел каза, че е прехванал ракета, изстреляна от Газа, а свързаните с Хамас медии съобщиха за експлозии и стрелба в палестинския анклав.

Седемдневната пауза, която започна на 24 ноември и беше удължена два пъти, позволи размяната на десетки заложници, държани в Газа, срещу стотици палестински затворници и улесни навлизането на хуманитарна помощ в анклава.

Израелската армия официално обяви подновяването на военните действия в ивицата Газа.

В кратко изявление в социалните медии израелската армия обвини "Хамас" в нарушаване на условията на "оперативната пауза" в боевете и обстрела на израелска територия.

Кабинетът на израелския премиер Бенямин Нетаняху заяви, че Хамас е нарушил условията на споразумението за примирие, като не е изпълнил ангажимента си да освободи всички отвлечени жени в петък и е подновил ракетните атаки срещу Израел.

В изявлението се казва още, че Израел, докато се връща към военните действия, остава ангажиран с постигането на целите си за освобождаване на заложниците, унищожаване на Хамас и гарантиране, че Ивицата Газа "никога няма да представлява заплаха за народа на Израел".

"Израелските сили за отбрана възобновиха бойните действия срещу терористичната организация Хамас в ивицата Газа", се казва в изявлението.

В Южен Израел е обявена въздушна тревога.

Кореспондент на Ал Джазира също съобщава за стрелба в град Газа в северната част на ивицата Газа.

"Едновременно с този инцидент в небето на ивицата Газа се появиха израелски военни дронове и бойни самолети", предава Ал Джазира думите на своя кореспондент.

Самият кореспондент се намира в южната част на сектора, в град Хан Юнис.

От друга страна се съобщава за самолети и дронове в небето с позоваване на очевидци и агенция АФП.

"Хамас" предаде още шестима заложници на Червения кръст
Обновена

"Хамас" предаде още шестима заложници на Червения кръст

Египет участва в размяната