Съдебна жалба по обвинение в педофилия срещу британския принц Андрю е била подадена от жена в съд в щата Флорида, САЩ. Принцът е вторият син на кралица Елизабет Втора и принц Филип.

Според жената преди време американският банкер Джефри Ъпстейн я е предоставял на свои приятели за секс, в резултат на което тя многократно била подлагана на сексуално насилие. Тогава тя била 17-годишна. Сред насилниците бил и принц Андрю, подчертава в."Гардиън".

Когато жалвалата се била 15-годишна, тя се запознала с Гислей Максуел, дъщеря на небезизвестния магнат Робърт Максуел. Тя била и приятелка на Ъпстейн. С нейна помощ банкерът превърнал ищцата в сексуална робиня.

Ъпстейн бе осъден на 18 месеца затвор, от които е излежал 13 месеца. Ищцата твърди, че била склонявана към контакти с херцога в лондонско жилище, на Карибските острови, в оргии с няколко непълнолетни момичета в Ню Йорк.

През 2011 г. принцът опроверга информацията, че е имал някакви сексуални контакти с момичетата чрез Ъпстейн.

Принцът и преди е бил обвиняван, че се е срещал с жертви на Ъпстейн и може би е знаел за тяхната сексуална експлоатация. Сега обаче за пръв път срещу него е подаден съдебен иск като участник във въпросната престъпна дейност.

От Бъкингамския дворец отхвърлиха обвиненията, като отказаха да се впускат в коментар по детайлите.