Престолонаследникът на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман ал Сауд обяви в интервю за "Блумбърг", че в бъдеще броят на страните производителки на петрол на световния пазар значително ще бъде намален.

"Някои смятат, че след 2030 г. търсенето ще намалее. Според нашите изчисления много производители на петрол ще изчезнат", посочил саудитският принц.

Престолонаследникът предрича излизане от петролния пазар на Китай и Русия.

Саудитска Арабия казва сбогом на нефта

Саудитска Арабия казва сбогом на нефта

Рияд готви голяма сделка

"Например, ние смятаме, че след пет години Китай драстично ще намали производството, ако не излезе (от пазара). А други ще продължат да изчезват ежедневно като страни производителки на петрол. След 19 години производството в Русия с нейните десет милиона барела ще намалее драстично или ще спре напълно", прогнозира още Мохамед Салман.

Същевременно до 2030 година, според неговите оценки, търсенето на петрол щяло да се увеличи с 1,5 процента годишно.

Що се отнася до Саудитска Арабия, в тази област за нея нямало никакъв риск, смята принцът. По думите му, в бъдеще тя трябва да продава още повече петрол от сега.

По-рано руският енергиен министър Александър новак обяви, че през тази година производството на петрол в Русия се очаква да достигне 553 млн. тона, като то можело да стигне пика си през 2021 г. - 570 млн. тона. След това щяло да започне постепенно намаляване, като до 2035 г. производството можело да падне до 310 млн. тона годишно.