Вторият пряк дебат между Лиз Тръс и Риши Сунак беше в разгара си, когато водещата Кейт Маккан припадна на живо в ефир, обобщи Би Би Си.

За щастие тя е добре, но за съжаление дебатът не можа да бъде възобновен след лекарски съвет.

Всичко се разигра, докато Тръс обсъждаше как да задържи обществеността на своя страна в подкрепа на Украйна, предвид ролята на войната за изостряне на нарастващите разходи за енергия и храна по време на кризата с разходите за живот.

Икономиката в криза обсъдиха на дебат Тръс и Сунак

Икономиката в криза обсъдиха на дебат Тръс и Сунак

Според Сунак, обещаваната от Тръс помощ за битовите сметки е опасен популизъм

По време на отговора ѝ се чу силен трясък, който накара външния министър да извика "О, Боже мой!", да сложи ръце на устата си и да напусне сцената, за да провери как е пострадала водещата.

След неочакваното прекъсване и двамата кандидати говориха за кратко пред аудиторията в студиото.

Тръс, която според социологическите проучвания изпреварва Сунак в гласуването на членовете на Консервативната партия за намиране на заместник на Борис Джонсън, повтори атаките си срещу решението на Сунак да увеличи националното осигуряване, за да финансира наваксването на Covid за Националната здравна каса и социалните грижи, което е една от най-големите разделителни линии между двомата опоненти, обобщава в. "Гардиън".

"Това, което се случи, е, че данъкът върху семействата беше увеличен чрез националното осигуряване, така че те трябва да плащат повече пари на държавната хазна", каза Тръс в отговор на въпрос на член на публиката относно разходите за живот.

Лиз Тръс представя нов план за инвестиции

Лиз Тръс представя нов план за инвестиции

Тя иска да покаже подкрепа за бизнеса

"Смятам, че е морално погрешно в този момент, когато семействата се борят да плащат за храна, да вдигаме данъците на обикновените хора, въпреки че заявихме, че няма да го правим в нашия манифест и че не е необходимо да го правим."

В отговор Сунак отново скастри предложението на Тръс за отлагане на изплащането на някои дългове, натрупани по време на пандемията, което според нея би позволило същото увеличение на разходите за Здравната каса и социални грижи, без да се повишават данъците.