Лиз Тръс и Риши Сунак се срещнаха в понеделник вечер в първия директен телевизионен дебат от състезанието за лидерство на британските консерватори, съобщи "Индипендънт".

Външният министър и бившият министър на финансите очаквано се сблъскаха по редица теми, включително Брекзит, Китай и икономиката.

Лидерския дебат "Нашият следващ министър-председател", бе организиран от BBC One на фона на предупреждения, че торите ще бъдат "извън властта след две години".

Очаква се много от около 160 000 членове да направят своя избор преди да заминат за ваканции в чужбина - седмици преди обявяването на победителя на 5 септември.

Това доведе до натиск върху двамата кандидати за поста на Борис Джонсън да укрепят подкрепата си в дебата в понеделник беше очевиден, дори въпреки безпрецедентна промяна на правилата, която може да накара членовете да променят гласовете си.

Тръс и Сунак се срещат на дебат

Тръс и Сунак се срещат на дебат

Решаващ за кандидатите преди гласуването на консерваторите

Двамата кандидати бяха попитани дали биха оказали повече помощ за повишените битови сметки на потребителите, ако станат премиер. Сунак намекна за допълнителна помощ, докато Тръс обещава "незабавни" действия - да отмени планираното увеличение на националното осигуряване и да наложи временен мораториум върху таксата за зелена енергия, което би помогнало за намаляване на сметките за енергия. 

Тръс твърди, че според нейните планове Обединеното кралство ще започне да изплаща националния дълг, натрупан по време на пандемията от Covid "след три години", като добави: "Така че не го поставям никога никога".

Но Сунак я прекъсна, като каза, че "това просто не е правилно" и добави: "Вие обещахте почти £40 милиарда необезпечени данъчни облекчения - това е кредитната карта на страната."

Докато външният министър настояваше, че това "не е вярно", Сунак настоя, че нейният собствен икономически съветник е признал, че нейните намаления на данъците могат да доведат до повишаване на лихвените проценти със 7 процента, призовавайки зрителите да помислят какво това означава за ипотеките им и твърдейки, че Тръс няма "никакъв шанс да спечели следващите избори".

Външният министър обаче отсече: "Съжалявам, това е всяване на страх."

Тръс води в социологическите проучвания сред членовете на Консервативната партия.

YouGov: Тръс води пред Сунак с 62% срещу 38%

YouGov: Тръс води пред Сунак с 62% срещу 38%

Месец и половина преди вота