Британската Консервативна партия определи последните двама кандидати, които ще продължат на изборите, за да заменят Борис Джонсън като лидер на партията и следващ министър-председател, съобщи "Дойче веле".

Сунак печели телевизионния дебат на консерваторите

Сунак печели телевизионния дебат на консерваторите

Считан за фаворит в надпреварата за лидер и бъдещ премиер

Бившият министър на финансите Риши Сунак и министърът на външните работи Лиз Тръс бяха съответно първи и втори в гласуването на консервативните депутати в сряда. Министърът на търговията Пени Мордаунт се класира на трето място и беше елиминирана.

Един от двамата финалисти ще бъде наследник на Борис Джонсън като министър-председател на Обединеното кралство.

Гласуването дойде, след като Джонсън направи последното си появяване в парламента като британски лидер на сесията на въпросите на министър-председателя, седмичната част от политическия календар, която изправя премиера срещу неговите опоненти и колегите му консерватори в дебат.

"Не следя това нещо особено внимателно", твърди Джонсън за състезанието.

Джонсън даде съвет на своя приемник.

"Стойте близо до американците, застъпете се за украинците, застъпете се за свобода и демокрация навсякъде", каза Джонсън.

Джонсън също се опита да оформи своето наследство около реакцията на правителството на пандемията от коронавирус и подкрепата си за Киев в защитата му срещу Москва.

Правителството на Борис Джонсън оцеля

Правителството на Борис Джонсън оцеля

Ключово гласуване в парламента

"Помогнахме тази страна да премине през пандемия и помогнахме да спасим друга страна от варварството. И честно казано, това е достатъчно, за да продължим. Мисията до голяма степен е изпълнена", каза той.

На 5 септември ще стане ясен победителят и новият лидер на консерваторите. 

Припомняме, че Джонсън каза, че ще се оттегли, след като Консервативната партия избере нов лидер, но Лейбъристката партия искаше да се гласува вот на недоверие срещу правителството и премиера, за да се опита да го принуди да напусне по-рано.

Правителството блокира опита на лейбъристите, заявявайки, че Джонсън трябва да бъде оставен извън всяко предложение за вот на недоверие.

Джонсън обяви оставката си на 7 юли след поредица от скандали, свързани с него.

Британските лейбъристи внасят вот на недоверие срещу кабинета на Джонсън

Британските лейбъристи внасят вот на недоверие срещу кабинета на Джонсън

Очаква се гласуването да се проведе в сряда

Джонсън ще продължи да изпълнява функциите на министър-председател до избирането на нов лидер на Консервативната партия. 

Камарата на общините на британския парламент свн по-рано не подкрепи вота на недоверие към правителството на министър-председателя.