Френски природозащитни организации заклеймиха новоподписано многонационално споразумение за изграждане огромен тръбопровод за суров петрол в Източна Африка, предупреждавайки за огромни екологични рискове, съобщава "Франс прес".

Правителствата на Уганда и Танзания се присъединиха вчера към петролните компании - френската Total и CNOOC на Китай, в подписването на споразумения, трасиращи пътя за изграждането на потенциално най-дългия отопляван тръбопровод в света, с дължина около 1 400 километра.

"Тотал" увери миналия месец, че е предприела стъпки за намаляване на въздействието на проекта на стойност 3,5 млрд. долара върху хората и околната среда, обещавайки да бъдат прозрачни по отношение на проекта.

Ала Survie ("Оцеляване") и Amis de la Terre ("Приятели на Земята") подчертаха в изявление, че "вместо да отговори на спешните нужди на засегнатите общности и на многократните предупреждения от гражданското общество, Total съсредоточи усилията си... върху пиар офанзива за противодействие на нарастващата опозиция, с която се сблъскват тези петролни мегапроекти".

Обвинявайки "Тотал" в "зелено промиване", докато прокарва проекта, в изявлението се добавя: "Нашите асоциации изразяват съжаление, че отново френската мултинационална корпорация изглежда по-загрижена за имиджа си, отколкото за разрушителното въздействие на тези операции върху правата на човека, околната среда и климата в тези две страни."

Съгласно сделката, която предвижда управлението на нефтени находища в района на езерото Алберт в западната част на Уганда, суровината ще бъде изпомпвана през Танзания до Индийския океан по източноафриканския тръбопровод за суров петрол (EACOP).

Петролопроводът ще включва участък с дължина 300 км в Уганда и ще пренася суровия петрол до танзанийското пристанище Танга.

През октомври екологичните групи публикуваха доклад, в който се казва, че десетки хиляди хора ще бъдат засегнати от проекта, а някои вече са започнали да губят средствата си за оцеляване.

Екологичните лобита също така са притеснени за екологичните последици, изтъквайки, че повече от половината видове птици и 39 процента от популацията на бозайници на африканския континент са представени в басейна на езерото Алберт.

Асоциациите бяха сред шест угандийски и френски неправителствени организации, които заведоха дело срещу Total през октомври 2019 г.

Те уточниха днес, че възнамеряват да обжалват съдебно решение през декември, за да предадат казуса на търговски трибунал.

Езерото Алберт, 160-километрова естествена граница между Уганда и Демократична република Конго, се намира на върха на около 6,5 млрд. барела суров петрол, от които в момента са достъпни около 1,4 млрд. барела.