Решението на американското жури да осъди турски банкер, че е помогнал на Иран да избегне санкциите, не носи никаква юридическа стойност за Турция и е против международните закони, коментира турският вицепремиер Бекир Боздаг, цитиран от "Ройтерс". 

Мехмет Хакан Атилла, зам.-генерален директор на "Халкбанк" (по-големият част от дяловете на компанията са притежание на туркста държава), е осъден по пет от шестте обвинения, пред които е изправен, включително банкова измама и конспирация за нарушаване на закона за санкциите в САЩ,  от федерален съд в Манхатън.

В коментарите си в Туитър, Боздаг заявява, че решението е ясно доказателство, че САЩ, Централното разузнавателно управление (ЦРУ) и Федералното бюро за разследване (ФБР) си сътрудничат с мрежата на Гюлен, обвинен от Анкара за организирането на опита за преврат през 2016 г.

Турската "Халкбанк" коментира, че нейният изпълнителен директор има право да обжалва съдебно решение в САЩ и заявява, че винаги спазват националните и международните разпоредби.

При подаване на акции на фондовата борса "Халкбанк" допълва, че не е страна в американското съдебно дело и че не е взето никакво административно или финансово решение срещу тях от съда.

Турция определи решенията на американското жури като "несправедливи и нещастни" и е определи делото като безпрецедентна намеса във вътрешните работи на Анкара.

 

"Това е несправедливо и несполучливо развитие, че зам.-генералният директор на "Халкбанк" Мехмет Хакан Атилла е признат за виновен. Съдът на САЩ провежда процес, който разчита на така наречените "доказателства", които са фалшиви и е политическа експлоатация ... извърши безпрецедентна намеса във вътрешните работи на Турция", коментира в изявление министерството на външните работи на Турция.

Президентът Ердоган, който все още не е коментирал решението, по-рано отхвърли делото като политически мотивирана атака срещу неговото правителство.