Опозицията в Русия е крайно разочарована от присъдата срещу Михаил Ходорковски и Платон Лебедев и прогнозира негативни последствия за политиката и икономиката на Русия, пише електронното издание Нюз.Ру.

Един от лидерите на движение „Солидарност" Борис Немцов нарече това печална новина. Според него това слага кръст на всички дискусии за модернизация на страната.

Според един от ръководителите на партия „Яблоко" Сергей Иваненко присъдата се явява логична за системата, която съществува в страната. Тя е доказателство, че бюрократичната, авторитарна и картелна система в страната се запазва. Според опозиционния политик делото срещу Ходорковски е не само политическо, но показва неъответствията между реалността и онези решения, които се предприемат от властите.

Според съпредседателя на коалиционната партия „За Русия без произвол и корупция" съдът е изпълнил политическа поръчка на изпълнителната власт.

В същото време Западът отблизо следи делото срещу руския петролен магнат. Британският „Индепендънт" пише, че Великобритания трябва да предяви претенции, ако присъдата отново е написана в Кремъл. Според изданието вторият процес срещу Ходорковски ще бъде изпит за решимостта на президента Дмитрий Медведев да реформира руската съдебна система.

Според западните наблюдатели една от причините за суровата присъда срещу Ходорковски е недоволството на премиера Путин от решението на Ходорковски да постави капитала в служба на опозиционните партии.