Управляващите партии в Русия заговориха отново за идеята Ленин да бъде погребан, пише електронното издание Нюз.Ру.

В навечерието на годишнината от неговата смърт, от която днес се навършват 87 години, партиите в Русия, които са на власт, отново заговориха в публичното пространство за необходимостта от това неговото тяло да бъде извадено от мавзолея и да бъде погребано. Идеята среща отклик в администрацията на президента.

Според лидера на организация „Мемориал" Арсений Рогински Ленин, е спорна политическа фигура и съществуването на неговия мавзолей в центъра на Москва, което го представя като централна фигура, е крайно нелепо.

Извеждането на Ленин би могло да стане имиджово за президента Медведев, считат експертите, подобно на историческото обединение на Руската и Задграничната православни църкви, в което участва и Путин.

Вчера депутатът от партия „Единна Русия" Владимир Медински заяви, че тялото на съветския вожд трябва да бъде изведено от мавзолея.

Той определи съществеването на мавзолея като една нелепост и езическо-некрофилска традиция. По думите му там отдавна не лежи тялото на Ленин. Според специалистите то е съхранено само на 10 %, а останалото е заменено.

Според Рогински Ленин е заложил основитие на държавния терор, който в продължение на 70 години е станал основно оръжие за управление на страната. По думите му той носи пряка отговорност за терора спрямо голяма част от руското население и руските институции в първите години след установяването на съветската власт. Ако Русия иска да се развива като свободна държава, той трябва да бъде изваден от там и трябва да бъдат променени историческите ориентири на страната.