Две трети от привържениците на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) подкрепят сформиране на коалиционно правителство с консерваторите на канцлера Ангела Меркел. Това показва ново социологическо допитване, цитирано от "Ройтерс".

Проучването, проведено от Kantar Emnid за медийната група "Функе", показва, че 66 процента от анкетираните искат "голяма коалиция", а само 30 на сто предпочитат нови избори, докато 78 процента от привържениците на консерваторите подкрепят коалицията.

Мартин Шулц се отказва да става външен министър на Германия

Мартин Шулц се отказва да става външен министър на Германия

Заради съпротивата от собствената му партия

В гласуване по пощата, което започва на 20 февруари, 464 хил. членове на ГСДП ще бъдат помолени да одобрят 4-годишната правителствена програма, за която партийните лидери постигнаха договорка през миналата седмица.

Резултатите от гласуването ще бъдат обявени на 4 март. Ако споразумението бъде отхвърлено, Германия най-вероятно ще проведе нови общи избори.

Разбраха се за сформиране на голяма коалиция в Германия
Обновена

Разбраха се за сформиране на голяма коалиция в Германия

Консерватори и социалдемократи пак ще управляват заедно

Допитването също така показва, че 49 на сто от германците искат Меркел да управлява още 4 години като канцлер, докато 44 на сто искат тя да предаде щафетата преди това.

Почти три четвърти от привържениците на консерваторите искат тя да изпълни пълен управленски мандат, докато 86 процента от поддръжниците на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" искат тя да се оттегли от властта колкото е възможно по-скоро.