Консерваторите на германския канцлер Ангела Меркел и социалдемократите са се договорили за сключването на официално коалиционно споразумение. Това са обявили политик от лагера на консерваторите и източник, участвал в преговорите, съобщава "Ройтерс".

По-късно и от Германската социалдемократическа партия (ГСДП) потвърдиха, че е била постигната договорка, като написаха в социалните мрежи, че са "уморени, но доволни".

В Германия са на крачка от сформиране на управляваща коалиция

В Германия са на крачка от сформиране на управляваща коалиция

Изминат бил 95 процента от пътя

Споразумението отвежда Германия с крачка по-близо до ново правителство след повече от четири месеца на политическа несигурност, която отслаби ролята на Германия в международните отношения и повдигна въпроси за това колко дълго Меркел ще остане на поста си.

Постигнатото поразумение сега обаче трябва да мине през одобрението на 464 хил. членове на ГСДП, които трябва да гласуват по пощата, преди партията им да може да отиде по-нататък и да се присъедини към нова голяма коалиция с Меркел, след като беше неин партньор в предишния управленски мандат.

Допълва се, че е било договорено ГСДП да управляват външното, финансовото и трудовото министерство. Твърди се, че социалдемократът Олаф Шолц, който в момента е кмет на Хамбург, ще поеме финансовото министерство. Външното ведомство пък ще е в ръцете на Мартин Шулц, който е лидер на ГСДП. 

"Билд" уточнява, че Християндемократическият съюз (ХДС) на Меркел ще получи икономическото и военното министерство, докато нейният баварски съюзник Хорст Зеехофер, който е лидер на по-малката сестринска партия Християнсоциален съюз (ХСС), ще стане вътрешен министър.