Консерваторите на германския канцлер Ангела Меркел и социалдемократите са изминали около 95% от пътя за постигане на споразумение за управляваща коалиция. Това обяви преговарящ от страна на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), добавяйки обаче, че споразумението няма да бъде "шедьовър", съобщава "Ройтерс".

Преговарящите от двата блока се разбраха късно снощи, че е необходимо повече време за постигане на споразумение за подновяване на т. нар. "голяма коалиция", която управлява Германия от 2013 г. насам, и решиха днес да възобновят преговорите, които първоначално се очакваше да приключат в неделя, в централата на партията на Меркел в Берлин.

Германия прекратява политиката на строги икономии в Европа

Германия прекратява политиката на строги икономии в Европа

Това заяви председателят на Германската социалдемократическа партия Мартин Шулц

"Смятам, че постигнахме съгласие по 90-95 на сто от преговорните теми, но оставащите 5 процента са много важни", коментира Карстен Шнайдер, преговарящ от страна на социалдемократите, добавяйки, че се надява, че може да бъде постигнато споразумение без да се преговаря по цели нощи.

"Няма да бъде шедьовър, но ще работи за следващите 3 години и половина", посочи още Шнайдер.

ГСДП се опитва постигне отстъпки по политиките в здравеопазването и заетостта, които биха могли да спечелят скептиците сред нейните 443 хил. членове, които имат последната дума за това дали да продължат да управляват с консерваторите.

Неясно приключване на коалиционните преговори в Германия

Неясно приключване на коалиционните преговори в Германия

Меркел заяви, че нейните консерватори са изправени пред трудни преговори със социалдемократите-СПД

От своя страна Меркел коментира, че нейните консерватори са готови да направят болезнени отстъпки, за да бъде подписано коалиционно споразумение със социалдемократите, за да изведат Германия от политическата безизходица. 

В. "Райнише пост" съобщава, че Конституционният съд е разгледал жалби относно легитимността на гласуването на членовете на ГСДП.

Социологическо проучване от вчера на Insa показа нарастващ натиск върху лидера на ГСДП Мартин Шулц, като подкрепата за партията е спаднала до 17 на сто, доста под изборния ѝ резултат от 20,5 на сто, който беше най-лошият за партията от 1949 г. насам.