Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че нейните консерватори са изправени пред трудни преговори със социалдемократите-СПД днес, стремят се да формират управляваща коалиция, но не е ясно дали ще могат да приключат преговорите, съобщава "Ройтерс".

Повече от четири месеца след национални избори най-голямата европейска икономика е в политическа парализа, предизвиквайки загриженост сред инвеститори и партньорски страни, в способността си да провежда политика по ключови въпроси като Брекзит и реформа в еврозоната.

Консерваторите и СПД бяха определили днешния ден краен срок, за да се споразумеят за подновяване на "голямата коалиция" от 2013 г., но някои политици заявяват, че дискусиите могат да продължат в понеделник или вторник.

"Все още не е възможно да се каже колко дълго ще трае - вчера поставихме добри основи, но все още има важни въпроси, които трябва да бъдат решени", коментира Меркел, преди преговорите днес.

Преговарящите постигнаха споразумения за енергетиката и селското стопанство в събота, но продължават да имат разногласия по здравеопазването.

Съгласие за енергетиката, спорове около здравеопазването в Германия

Съгласие за енергетиката, спорове около здравеопазването в Германия

Преговорите за управляваща коалиция продължават

Меркел, която залага на СПД за осигуряването на четвъртия си мандат, коментира: "Отивам на разговори с добра воля днес, но също така очаквам, че ще се сблъскаме с трудни преговори".

Лидерът на СПД Мартин Шулц заяви, че двете страни са се доближили по много въпроси през последните дни, но остават разногласия с искането на партията му да премахне фиксираните трудови договори за работниците и призива да се замени двойната публично-частна здравна система на Германия с една застрахователна система за всички.

Политиката в областта на здравеопазването и пазара на труда е от решаващо значение за СПД, чиито 443 000 членове, могат да наложат вето на всякакви окончателни коалиционни сделки.

"Трябва да преговаряме много, много интензивно по тези въпроси днес и мисля, че споразуменията са възможни, но все още не са постигнати", каза Шулц.