мърдокБританските народни представители са започнали задълбочено проучване на случаите на подслушване на политици от местните таблоиди. AP съобщава, че един от депутатите е направил предложение медийният магнат Рупърт Мърдок да бъде разпитан в парламента. Според Том Уотсън, депутат от лейбъристите, босът на News Corporation трябва да даде обяснения за поведението на репортерите от неговия вестник News of the World.

Депутатите са единодушни, че трябва да бъдат проведени изслушвания на лицата, замесени в скандала с изтеклата в медиите лична информация на различни високопоставени фигури. Инициативата на Уотсън е поредна атака срещу политиката на изданието, чийто бивш главен редактор Анди Коулсън в момента оглавява връзките с обществеността на премиера Дейвид Камерън.

Коусън напусна поста си в News of the World през 2007г, когато репортер на вестника и частен детектив бяха обвинени за незаконно проникване в мобилните телефони на фигури, близки до кралското семейство, в това число и принцовете Уилям и Хари.

В последните дни редица бивши журналисти от изданието хвърлиха светлина върху начина на работа във вестника по това време. Стана ясно, че са били наемани частни детективи, прониквало се е в мобилни телефони и са се нарушавали закони със знанието и пълното съгласие на Коулсън. Бившият главен редактор отрече да е вършено нещо нередно.

Според Том Уотсън, доказателствата за незаконните действия на журналисти от таблоидите се увеличават непрекъснато и ръководните кадри на вестника трябва да дадат обяснение пред парламента. „Съмнявам се, че Рупърт Мърдок знае нещо за тези провинения, но, от друга страна, той е назначил тези, които би трябвало да са наясно. В тази връзка би трябвало да обясни действията си пред Комисията по комуникациите", каза депутатът от лейбъристите пред AP.

Уотсън нападна жълтата преса, като заяви, че таблоидите са недосегаеми, присмиват се на закона и нараняват репутацията на политиците с удоволствие и прецизност. Според него, полицията и парламентът до този момент са били твърде плахи в действията си срещу журналистите и техните шефове. Лейбъристите поискаха оставката на Коулсън.

От News of the World разпространиха съобщение, в което редакцията заявява, че ще разследва всякаква незаконна дейност на служители на изданието, ако бъдат представени доказателства за такава.

От офиса на премиера Дейвид Камерън заявиха, че запазват пълното си доверие в Анди Коулсън и „нищо в днешните вестници не променя това".

Напрежението между депутати и журналисти във Великобритания датира от миналото лято, когато във вестниците се появиха данни за раздутите лични разходи на народните избраници. В резултат на разкритията на няколко депутати беше потърсена съдебна отговорност.