Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Олексий Данилов заяви, че УПЦ на Московската патриаршия трябва или да признае принадлежността си към Руската православна църква, или напълно да прекъсне връзките си с нея.

Данилов призова Украинската православна църква официално и истински, а не символично, да скъса отношенията си с Москва и да нарече Путин сатана.

"Ако криеш връзката си с Московската патриаршия, връзките си с хора, които се молят на руска територия да бъдем убити от руски войници, как тогава можеш да погледнеш украинците в очите", попита Данилов в телевизионно участие.

Данилов коментира и призива на митрополит Павел Лебед, викарий на Киево-Печорската лавра, към украинския президент Володимир Зеленски да не отнема от Украинската православна църква два храма на територията на лаврата. Църквите са собственост на украинската държава и договорите им за наем с църквата "Москва" ще изтекат в началото на новата година.

Освен това Данилов настоява викарият на Киево-Печерската лавра Павло да се обърне към съвестта си, а не към президента Володимир Зеленски.

"Първо се обърнете към съвестта си. Защо криете името си? Не е честно, хората трябва да знаят къде отиват. Вие нямате нищо общо с Руската федерация, затова официално отричате, казвате, че Путин е сатана. Наричайте нещата с истинските им имена и тогава ще бъде справедливо", добави секретарят на НСЗД.

През май УПЦ реши да премахне от устава си споменаването на Московската патриаршия и каноничната си принадлежност към нея, но противниците на "московската" църква смятат това само за символична стъпка. Украинските власти обвиняват някои свещеници от УПЦ в проруски възгледи. Миналия месец бяха извършени и редица претърсвания в обители към храмове, като беше обявено, че са открити много проруски агитационни материали. Едновременно с това тази година много от украинците отбелязаха Рожество Христово по западния календар декември месец, а не по православния - 7 януари, който следват с Московската патриаршия.

Украйна приключи обиските в църкви и манастири, доскоро лоялни на Москва

Украйна приключи обиските в църкви и манастири, доскоро лоялни на Москва

Там е открита проруска пропаганда

Вчера Конституционният съд на Украйна постанови, че Законът за свободата на съвестта и религиозните организации, приет пред четири години, е в съответствие с Конституцията на Украйна. Измененията предвиждат, че религиозните организации и сдружения, които са част от или са част от религиозна организация или сдружение, чийто ръководен център се намира извън Украйна и в държава, която е призната със закон за извършила военна агресия и/или временно е окупирала част от територията на Украйна, трябва да информират за тази своя принадлежност още в своето име. Законът засяга пряко Украинската православна църква (официално Киевска митрополия на Украинската православна църква), която е част от Руската православна църква.

Украинската православна църква на Московската патриаршия отказва да промени името си.